Modni svet se konačno, polako i malim koracima, vraća u normalu, a dokaz za to su nedelje mode održane prvo u Kopenhangenu a zatim u švedskom gradu Stokholmu. Stokholm je tek od skoro postao prepoznatljivija modna predstavnica, ali na osnovu predstavljenih kolekcija jasno je da planira da se zadrži na toj poziciji. Iako se većina dizajnera odlučila da kolekcije prikaže online, neke od njih su predstavljene i uživo, a oko sebe su naravno okupile ljubitelje mode i street style-a.

Onaj deo nedelje mode koji se održao uživo najvećim delom bio je organizovan u Fotografiska muzeju, gde je voditelj Nick Carvell intervjuisao dizajnere izlagače u talk show formatu. Uz to, u Istorijskom muzeju Stokholma, diplomirani dizajneri čuvene akademije za dizajn Beckman, izložili su svoje diplomske kolekcije, kojima su uneli dodatnu svežinu i inovativnost u minimalistički modni svet kojim se ova skandinavska prestonica inače ogleda.

Među revijama posebno su se istakli modni brendovi House of Dagmar i Rave Review, koji su kroz svoje kolekcije, pored inovativnosti, promovisali i održivost u modi. Njihove kolekcije, kao i segmenti kolekcija drugih dizajnera na Stokholmskoj nedelji mode, uglavnom su se fokusirali na estetiku 70-ih godina, koja sa sobom nosi duh nekog lepšeg vremena, i ove godine nam služi u formi eskapizma od realnosti. Kroz kolekcije, videli smo inspirisanost oslikanih tkanina iz ovog perioda, kao i inspirisanost interesantnim ličnostima iz doba 70-ih, kao što su legendarna muzičarka Patti Smith i njen prijatelj, kontroverzni fotograf Robert Mapplethrope. Modne kreatorke koje stoje iza brenda Rave Review su ove godine čak ušle u polufinale u borbi za čuvenu LVMH modnu nagradu, a to samo govori o tome šta od njih možemo da očekujemo u bućnosti.

Comments