Uvek sa posebnom radošću i iščekivanjem dočekujem Nedelju mode u Njujorku. Bilo zimsku, bilo letnju, njujorški modni vajb je sasvim jedinstven, i okuplja tako raznovrsnu ekipu da je street style jednako zabavan kao i sve što se vidi među novim kolekcijama, na pistama, a nekada čak i zabavniji. Ova godina je u pogledu estetike možda donekle i bila očekivana, opet 80-e, opet još malo derivata 90-ih, malo više printa i tako radom, ali svakako da je bilo kolekcija koje su nas potpuno oduševile. Recimo Rodarte je moj ovogodišnji favorit, možda ne toliko ni zbog komada koliko zbog činjenice da sam se malo uželela snene romantične atmosfere u kontrastu sa urbanim njujorškim stilom. Izdvajamo za vas revije i kolekcije koje su nam se najviše dopale, i komade čije verzije jedva čekamo da nosimo sledećeg proleća!

The Row

Sestre Olsen zaista znaju šta znači biti autentičan i raditi stvari na svoj način. Dok je veći deo njujorške scene zauzet razmišljanjem kako da iznenadi, šokira i napravi što više statement komada, Mary Kate i Ashley Olsen su doktorirale jednostavnost. Svojim savršeno skrojenim komadima, ohrabruju i inspirišu da zastanemo i na trenutak i umesto sjaja i ekstravagancije nađemo tren da cenimo zanatstvo i dobar kroj, kao i da naučimo da posvetimo pažnju detaljima. Sestre su ostale verne svojoj prepoznatljivoj paleti boja (neutrals, teget, crna, siva) koja je istovremeno i smirujuća i nosiva. Takođe je ostala i njihova sklonost da eksperimentišu sa volumenima, kao i neobičnim komadima za koje nisi ni znala da ti trebaju dok ih ne vidiš, kao providna svetlucava bluza-haljina ili kaput od tvida u boji slonovače.

Carolina Herrera

Ova revija je pored, naravno, novih komada, bila izuzetno značajna za brend budući da se njom predstavio novi kreativni direktor kuće. Debitantska kolekcija Wesa Gordona za Carolinu Herrera nam je donela sofisticirana, ali razigrana odela i boje koje sasvim sigurno stavljaju osmeh na lice. DNK kuće je ostao utkan u kolekciju i prepoznatljiv, ali reinterpretiran kroz svežu, mladalačku, pomalo boho perspektivu. Čini se da će prolećna Herrera devojka imati dosta zabave u svemu što radi! Puno hrabrih izreza, golih ramena, i generalno pre romantičnih nego strogo definisanih struktura. Fanovi ovog brenda prepoznaće klasične damske bluze, poslovne suknje i precizan kroj na koje su navikli i u Gordonovim komadima ali ovaj put u nešto zabavnijem i razigranijem printu, pastelnim nijansama, nešto kraćim suknjama.

Comments