Tina je rođena davne 1939. godine u Natbušu. Karijera ove američke pevačice i glumice traje više od pedeset godina. Zahvaljujući brojnim hitovima, kao i nagradama koje su neminovno sledile, proglašena je kraljicom rokenrola. Muzičku karijeru je započela zajedno sa svojim suprugom Ajkom (Ike Turner), te su njih dvoje, osim što su delili bračnu postelju, delili i ljubav prema muzici i sceni. Kao duet, trajali su punih šesnaest godina, a njihovi nastupi su ostali upamćeni po divljim nastupima, punim vatrenih plesnih tačaka.

Slika1Tina Feniks moćnog glasa: Tina Turner

Delili su bračnu postelju, ali i ljubav prema muzici

Njih dvoje su za izvođenje pesme “Proud Mery” dobili prestižnu nagradu Gremi. Od 1975. godine Tina se sve više okreće solo karijeri, jer su im na polju ljubavi odavno prestale cvetati ruže. Gostuje sama i već je tada bilo pitanje trenutka kada će se njihova poslovna saradnja definitivno i prekinuti. Iako je raspad visio u zraku sila zvana ljubav kočila je Tinu da napusti Ajka i sastav. Prelomila je i zauvek ga napustila nakon teške svađe i tuče u hotelu u Dalasu, pre samog nastupa njihovog sastava.

Slika2Tina Feniks moćnog glasa: Tina Turner

Kada ga je napustila, nikada više sa njim nije progovorila ni reč

Tini je od ovog braka ostalo slomljeno srce i izmučeno telo na kojem se njen suprug iživljavao. Međutim, kako to obično i biva, život se postarao da mu vrati istom merom. Nakon razlaza sa Tinom njegova karijera je krenula nizbrdo. Nedugo zatim je uhapšen i optužen za posedovanje droge. Problemi ga više nisu zaobilazili, te je završio iza rešetaka. Nakon što je pušten iz zatvora 1993. godine nastavio je sa karijerom kao bluz muzičar, te je 2007. godine osvojio svog prvog Gremija. Sigurno je da je to bila jedna od lepših stvari koja mu se desila u životu nakon što mu je Tina zauvek okrenula leđa.

Slika3Tina Feniks moćnog glasa: Tina Turner

Energija koju poseduje podigla je Tinu, koja je svetlost konačno ugledala nakon mračnog života u braku

Kada se Tina poput feniksa digla iz ljubavnog pepela postala je neuništiva na polju karijere. Ubrzo je postala međunarodna zvezda koja je svojom energijom i moćnim glasom punila sve dvorane u kojima je nastupala. Tina, moćnija nego ikada, uvek u kratkim suknjama, postala je svetska senzacija. “Simply the Best”, “What’s Love Got To Do With It” su samo neke od njenih pesama koje se i dan-danas mogu čuti. Zahvaljujući hitovima koji su se nizali u njenoj karijeri Tina je postala jedan od najprodavanijih umetnika na polju muzike sa preko sto miliona prodatih albuma.

Slika4Tina Feniks moćnog glasa: Tina Turner

Prepoznatljiva je po energiji, kratkim suknjama i divljoj kosi

Ajk, čovek koji je Tinu naučio da ljubav boli, umro je 2007. godine u svom domu u San Dijegu. U sedamdeset i šestoj godini on se predozirao kokainom i to je bio uzrok njegove smrti. Tina je u intervjuima retko govorila o svojoj prošlosti, o tome da ju je majka napustila kao malu, o činjenici da je bivši muž primoravao na seksualne perverzije i terao da peva čak i kada je jako bolesna. Posvetila se budizmu i karijeri, te postala žena koja uvek može da posluži kao primer da se na dnu ne mora ostati čitav život, da se teškoće mogu prevazići, te da se upornost uvek isplati. Tina je prešla put od vrha do dna i obrnuto i zbog toga je “Simply the Best”.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments