Gledam moju Vorholovsku verziju MM iznad stola. Stoji na mestu ikone, u šta se uverio i porodični pop prilikom prve posete našoj novoj kući. Izraz lica  govorio je više od reči.

Izvini pope, ali nije o tebi sad reč.

Gledam i razmišljam, pa gotovo naglas izgovaram – Da je živa, Merylin Monroe bi 1. juna napunila 85 godina. Ne, ne, ne, suvišna informacija. MM nikada ne mogu da zamislim kao baku. Jednostavno nije u skladu sa  predstavom koju imam o njoj.

A šta je zapravo naša predstava o najvećem sex simbolu? Rođena je pre nego što je većina nas bila u planu… ukratko, fenomen. Neki kažu marketinški trik nastao blajhanjem obične i stvaranjem platinaste.

MarilynMonroe16 Fenomen MM

Neponovljiv sklop ličnosti.  Sa jedne strane, nezadrživi i neuhranjeni libido koji ju je vodio kroz živote najpoznatijih muškaraca sveta, a sa druge, srce koje je vapilo “Voli me!” Sve to u telu krhke, i pre svega, fizički bolesne žene. Nedavno sam gledala na E kanalu “THS” (E channel -” True Hollywood Story”) priču o njenom životu i bolestima koje je imala. Prosto se čini neverovatnim koliko bolova je trpela onda kada je bila najlepša i najslikanija žena sveta. A zatim, poigravanje sa psihom. Mišljenja sam da nije bila psihički bolesna, već preplašena od mogućnosti takve bolesti. Strah je došao po svoje. O kraju se nagađalo, i ko zna koliko će se još verzija pojaviti. To je problem sa takvim krajevima, nema ih… Toliko toga rečenog, napisanog, objavljenog, izmišljenog, prepričanog… Šta reći o MM, a da bude novo? Pa možda to i nije potrebno.

Gledam je dok mi se drečave boje mešaju pred očima i počinjem da shvatam. Ona je idealna verzija Vorholove umetnosti. Preuveličana i predimenzionirana verzija Norme Džin. Od toliko velikih stvari koje je činila MM, nikako se nije moglo videti šta je ona zapravo. Predimenzioniranost je ono što ju je odvojilo od Norme, a to je zapravo ono što poznate odvaja od “običnih smrtnika”. To je ono nešto što od nekoga napravi zvezdu, a nekoga učini samo poznatim. Klasično lepo lice, prenaglašeno da probudi maštu mušaraca, prenaglašene obline da naglase izrazitu ženstvenost i seksipil. Široko otvorenih očiju i razvučenog osmeha, obučena u oskudnu glam garderobu tog vremena, uvek me podseti na reči koje je Perikle izgovorio kada je stvarao Atinu – neka izgleda tako da bude lepo i moderno u vekovima koji dolaze!

marilyn monroe 4 Fenomen MM

” Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Grešim, van kontrole sam i nekada me je teško podneti.  Ali ako ne možeš da me podneseš kad sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ kada sam najbolja. ” “Pametna devojka ljubi ali se ne zaljubljuje, sluša ali ne veruje, i ostavlja pre nego što bude ostavljena.”

Kada pročitam ove citate, ne verujem da je bilo ko mogao pomisliti da je MM bila glupa. MM je bila kraljica humora. Način na koji je svojim ulogama karikirala glupave male plavuše, koje bez velikog jakog “Njega” ne umeju ni ulicu da pređu, preneo se i na stvaran život.  Tom čudnom paradigmom, kojom se poigravala na platnu, u stvarnom životu osvajala je muškarce, budila ljubomoru kod nesrećnih domaćica, a zasmejavala one druge žene koje su je volele. Mudriji kažu da ukoliko neko ume da se smeje na svoj račun, to je svesniji sebe. A ona se na svoj i tuđi račun smejala sa svim svojim biserno belim zubima.

Ali Holivud je surova igračka, a vreme je pokazalo da što više sijate više blata po vama bacaju savremenici, a veličaju vas oni koji će tek doći.

Iako nisam bila u ni planu u vreme kada je  harala velikim svetskim zvezdanim nebom, ona će i dalje visiti na mom zidu kao ikona vremena, stila i fenomena kome godine ne mogu ništa.


Nataša Naumović brzo priča, brzo kuca, a još brže misli. Zaljubljena u marketing, pisanje, kulturologiju i modu. Voli da kuva i da dobro izgleda u kuhinji. I misli da to nije nista neobično. Ne voli šablone i ljude koji kažu to niko ne radi. Voli svoje prijatelje i brata i od skoro potpuno zaljubljena u jogu.

Comments