21. i 22. juna ove godine na mestu nekadašnje Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu biće održan drugi put za redom festival knjige pod nazivom ČitamЧиташ.

Bogat program koji podrazumeva mnogobrojne aktivnosti odpočeće tačno u 14 časova srpski kniževnik i slikar Mileta Prodanović.

Razmena polovnih knjiga Festival Knjige: ČitamЧиташ

Iako je sami festival prvenstveno namenjen pisanoj umetnosti u vidu očuvanja kulture čitanja, ovoga puta kroz trampu polovnih i već pročitanih knjiga, ostale umetnosti neće zaostajati.

Naime, uporedo prvobitnog cilja festivala, a u okviru muzičkog programa, prisutni će moći da uživaju u nastupima Valent Maria, Ivice, Jesenjeg orkestra, samoprozvanog hora Horkestar i gudačkog kvarteta Feliks Art. Dok će u večernjim satima uslediti izvođači slam poezije grupe Poezin – usmeno izvođenje poetskog izraza na slobodnoj i otvorenoj sceni u okviru takmičenja.

Sa prošlogodišnjeg festivala knjige ČitamЧиташ Festival Knjige: ČitamЧиташ

Fotografije učesnika foto-konkursa festivala, čija je tema bila knjiga, i koje su prošle uži krug biće izložene za vreme trajanja festivala dok se proglašenje pobednika očekuje na zatvaranju.

Mladi i talentovani pisci čije je skrovište portal blacksheep.rs čitaće svoje nagrađene radove, dok će se u okviru radionice « Poznati čitaju: Čitaš mi čitam ti » mnoge javne ličnosti odazvati čitanjem i diskutovanjem odlomaka iz omiljenih knjiga.

Na festivalu vas takođe očekuje izložen deo postavke muzeja knjige i putovanja iz Beograda.

Ono što bi takođe trebalo da privuče vašu pažnju jeste radionica « Stihovi od naslova knjiga » – najbolji slog biće nagrađen.

Stihovi od naslova knjiga Festival Knjige: ČitamЧиташ

To da se radi o bezgraničnoj manifestaciji u svakom pogledu potvrđuju i predviđene radionice za najmlađe: « Zavirite u čudesni svet malog princa sa Tamarom Laketić » kao i radionica « Cvrčak i Mrav » – na kojima će mališani moći, na čelu sa Laketić Tamarom, da od različitih materijala prave knjige i oslikavaju omiljene bajke.

Zaslužne za organizaciju manifestacije, koja se ističe po ideji koja obuhvata razmenu već pročitanih knjiga, su mlade studentkinje istorije umetnosti Tanja Đorđević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar kao i diplomirana istoričarka umetnosti Mirjana Jemović.

Uz raskošan program plemenitog cilja možda ćete baš ovde pronaći u okviru festivala knjigu za kojom dugo tragate i tako dobiti mnogo više od razmenjene knjige.

Elena Ederlezi

Comments