“Ne smejemo se jer smo srećni,
već smo srećni što se smejemo”
(Vilijem Džejms)

Ovogodišnji, drugi po redu festival “Procvetaj”, koji se održava u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, bavi se aktuelnim, angažovanim temama kroz humor, ironiju i sarkazam u savremenoj umetnosti. Na međunarodnoj izložbi predstavljeni su višemedijski radovi, video-instalacije, filmovi, preformansi, ali radovi izvedeni u klasičnim likovnim medijima kao što su slike i skulpture.

Ovogodišnji festival “Procvetaj – Šta je smešno?!”, preispituje odnos koji kao pojedinci, ali i kao društvo imamo prema vrednostima savremenog života i kulture.

Festival koji će vas šokirati Procvetaj Šta je smešno5 Festival koji će vas šokirati: Procvetaj   Šta je smešno?!

Umetnička direktorka i autorka festivala, Katarina Stanković-Bjegović ističe da su psihološke studije pokazale da zdrav i prijateljski humor zbližava ljude, povećava koheziju i učvršćuje pravila grupe, za razliku od potcenjivačkog, omalovažavajućeg i agresivnog, koji ima potpuno suprotan efekat. Pored toga seksističke, etničke i rasističke šale stabilizuju predrasude koje imamo prema određenoj ciljnoj grupi.

Festival koji će vas šokirati Procvetaj Šta je smešno4 Festival koji će vas šokirati: Procvetaj   Šta je smešno?!

Prema njenim rečima izložba postavljena u Paviljonu Cvijeta Zuzorić treba da podstakne kritičko mišljenje, ali i da zabavi posetioce.

Festival je ove godine prerastao u internacionalnu smotru savremene umetnosti i za domaću publiku predstavlja pravo osveženje na beogradskoj umetničkoj sceni.

Festival koji će vas šokirati Procvetaj Šta je smešno3 Festival koji će vas šokirati: Procvetaj   Šta je smešno?!

Među stranim autorima na festivalu učestvuju poznati video-umetnici iz Nemačke: Doroteja Ecler, Djetmar Flajšer i Mirijam Tajs. Među američkim umetnicima su Ajna Ličau, Džo Norin i srpski umetnik Gabrijel Savic Ra koji već duže vreme živi u Sjedinjenim Državama. Na festivalu svoje radove predstavili su Žan-Gabrijel Perio iz Francuske, Dželili Atiku iz Nigerije, Jelena Tomašević iz Crne Gore i možda najveće zvezde festivala, češko-finski dvojac Ondrej Brodi i Kristofer Patau poznati po svojim, moglo bi se reći, gerilskim akcijama u javnim prostorima kao što su muzeji ili izložbe savremene umetnosti.

Među domaćim autorima na festivalu svoje radove predstvaili su: Božidar Babić, Božo Terzić, Branka Ðurašković, Dragan Radović, Dragana Knežević, Goran Delić, Ivana Smiljanić, Jelena Bokić, Joškin Šiljan, Julijana Protić, Katarina Stanković Bjegović, Marijana Popović, Marko Crnobrnja, Miodrag Mića Stajčić, Milenko Mihajlović, Milica Ruzičić, Milorad Miša Mladenović, Miloš Filipović, Miloš Tomić, Mladen Hrvanović Parazit, Nikola Šindik, Nebojša Milošević, Petar Jončić, Rade Marković, Simonida Rajčević, Slavko Krunić i Mirjana Ognjanović, Srđan Ðile Marković, Stevan Novaković, Vladimir Perić Talent, Tadija Janičić, Vojislav Radovanović i Zoran Krulj.

Festival koji će vas šokirati Procvetaj Šta je smešno2 Festival koji će vas šokirati: Procvetaj   Šta je smešno?!

Izložba će trajati od 19. do 31. avgusta, dok će se prateći program festivala odvijati 20, 21. i 22. avgusta sa početkom u 20 časova. Program uključuje tribine, okrugle stolove i predavanje na temu: Da li nas smeh košta osmeha? Poseban akcenat je stavljen na predavanje “Humor u službi marketinga i dizajna” kao mehanizma koji ima najjači uticaj na našu svakonevicu, ilustrovano najupečatljivijim primerima. Specijalni gosti: NjuzNet, Ninus Nestorović, Jelena Radović…

Festival koji će vas šokirati Procvetaj Šta je smešno1 Festival koji će vas šokirati: Procvetaj   Šta je smešno?! Festival koji će vas šokirati Procvetaj Šta je smešno Festival koji će vas šokirati: Procvetaj   Šta je smešno?!
Comments