Upoznajte Katarinu Koljević, talentovanu mladu rediteljku koju čeka duga budućnost u svetu filma. Katarina je studije filmske režije završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a njeni autorski filmovi već su prikazivani kako u državi tako i u inostranstvu. 2017. godine njen kratki film “Život traje tri dana”, sa Brankom Katić i Slavenom Došlom u glavnim ulogama pobrojao je mnoge pozitivne kritike nakon svog premijernog prikazivanja na Filmskom festivalu u Sarajevu. U 2020. godini Katarina ne posustaje sa planovima. Poslednje u nizu njenih ostvarenja, kratki film pod nazivom “Porodični odmor” u glavnim ulogama prikazuje mlade balkanske glumačke nade Maju Šušu i Dada Ćosića. Ovaj film će takođe biti prikazan u Sarajevu, a da li je u planu i beogradska premijera saznaćete u nastavku teksta. Pored toga, Katarina nam otkriva šta je inspiriše da piše nove scenarije, šta se krije iza iza njenih rediteljskih procesa i kakve planove ima za budućnost.340A6739f Filmska rediteljka Katarina Koljević: U svakom filmu ostavljam deo sebe

WANNABE MAGAZINE: Ćao, hvala što si pristala na ovaj intervju. Kako si, kako provodiš dane?

KATARINA KOLJEVIĆ: Zdravo! Dane provodim radno, na setu serije gde radim kao asistent režije. Malo sve izgleda drugačije zbog pandemije ali sam jako srećna da ponovo radim ovaj posao koji volim i za koji sam se školovala jer znam koliko je to retko u ovoj zemlji a naročito u ovoj situaciji.

WANNABE MAGAZINE: Tvoj autorski film “Porodični odmor” prikazivaće se na festivalu u Sarajevu. Dakle, čestitam! Kako si primila te vesti i da li si uzbuđena?

KATARINA KOLJEVIĆ: Hvala! Vesti su me dočekale jednog jutra na putu ka kancelariji gde smo radili na pripremi serije i jako sam se obradovala. Sarajevo Film Festival je najznačajniji festival u regionu i velika je čast biti deo ove selekcije, naročito za mladog reditelja kao što sam ja. Naravno, festival je ove godine u izmenjenom online izdanju zbog pandemije, ali se svakako su ovo bile divne vesti, u ovoj godini kada ih ima mnogo manje nego inače.

WANNABE MAGAZINE: Znam da to nije tvoj prvi film koji je primljen na ovaj festival. Kako je bilo kada su te prvi put zvali na jedan tako kultni filmski festival?

KATARINA KOLJEVIĆ: Uzbuđenje je, moram priznati isto sada kao i prvi put jer sam ja na početku karijere ali i zato što je ući na ovako veliki festival, danas kada se toliko puno filmova snima na svetu, zaista retka stvar.  Kada sam prvi put išla na festival sa svojim diplomskim filmom imala sam veliku tremu ali je to bilo divno iskustvo jer je to festival na jednom visokom nivou i sa divnom publikom.

340A6710f Filmska rediteljka Katarina Koljević: U svakom filmu ostavljam deo sebe

WANNABE MAGAZINE: Kako je izgledao rad na filmu “Porodični odmor”? Odakle je došla inspiracija za ovo ostvarenje i da li planiraš i neko njegovo prikazivanje za beogradsku publiku?

KATARINA KOLJEVIĆ: Scenario za ovaj film je nastao po motivima jedne stvarne priče, odnosno sećanja koje mi je Melina Pota Koljević, u daljem tekstu moja mama, jednom prilikom ispričala. Meni se to učinilo kao odlična filmska priča, i pitala sam je da je za mene napiše. Kada sam pročitala scenario znala sam da je to stvar za mene i bila sam srećna što prvi put i profesionalno sarađujem sa Melinom. Kada sam za ovaj projekat dobila i divne saradnike kao što su Maja Šuša, Dado Ćosić i Boris Isaković, kao i devojčica Mina Ivanović, to je zaista bilo divno iskustvo jer su svi oni neizmerno doprineli filmu, kao i ekipa iza kamere: Milica Drakuić (direktorka fotografije), Andrijana Krčmar (montažerka), Luka Ožegović (dizajner zvuka), Marija Mandić (scenografkinja), Lara Popović (kostimografkinja) i Snežana Crnoglavac (šminkerka). Jedna od najlepših stvari u ovom filmskom poslu je mogućnost da radite sa svojim prijateljima koji su vam onda i inspiracija. To je suština bavljenja filmom za mene, a najbolje je što sam do toga došla uz ove ljude. Beogradsku premijeru planiram i nadam se da će biti moguća u jednom trenutku kada situacija bude malo bezbednija.

WANNABE MAGAZINE: Znam da je ovo pitanje kao kada neko pita “a koje ti je omiljeno dete”, ali imaš li neki favorit među svojim dosadašnjim filmovima?

KATARINA KOLJEVIĆ: To je zaista teško pitanje, jer svaki od tih filmova sadrži deo mene iz trenutka kada sam ih pravila i na njima su radili ljudi koji su mi, pored toga što su kolege, i prijatelji koje jako volim, ali možda mogu da kažem ovako: za mene je uvek najdraži poslednji film koji sam snimila, jer mi je u vremenu najbliži i on je dete koje učim da hoda, a to je nekako dragoceno.

WANNABE MAGAZINE: Na svom filmu “Život traje tri dana” sarađivala si sa Brankom Katić i Slavenom Došlom. Kako je izgledao proces rada na tom filmu?

KATARINA KOLJEVIĆ: Raditi sa Brankom i Slavenom je bila privilegija i uživanje. Puno sam od njih naučila i ostali smo u lepim, bliskim odnosima. Imala sam veliku sreću da smo imali probe pre samog snimanja i da sam imala u svom timu divnu ekipu, tako da će mi snimanje mog diplomskog filma ostati u lepom sećanju.

Comments