Nezadovoljstvo. Neodlučnost. Bes. Tuga. Strah. Svakome naiđu razdoblja, dani, sati kada ih preplave ta loša osećanja koja nam ne dozvoljavaju da budemo srećni. Danas je meni jedan od tih dana…

Glava mi je puna misli koje ne želim da imam. Neophodno mi je da isključim mozak, da pobegnem u neku drugu stvarnost u kojoj nevolje i strahovi ne postoje, da budem srećna i opuštena tek tako. Ne želim da izbacujem negativnu energiju svađom sa najbližima, niti bacanjem stvari po sobi, niti suzama. Hoću da iscuri iz mene dok se odmaram i zabavljam.

Nameštam se u omiljeni kutak na sofi, gasim svetla i puštam jedan od “mojih” filmova. Ovog puta biram klasik sa glumicom koju volim više od svih.

Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffanys)

Uvodna špica i muzika koja deluje kao najbolja tajlandska masaža. Opušta mi i dušu i telo. Osmehujem se na monolog Odri (Audrey Hepburn), koja govori o tome kako je samo smiruje Tiffany, jer tamo ništa loše ne može da joj se dogodi. Ovaj kutak na sofi je moj Tiffany. Ovde se meni nikad ništa loše nije desilo. Ovde sam ja smirena i srećna.

slika1 filmska terapija Filmska terapija

Odri na sofi - kao oličenje nehajnosti i uživanja

Malo manje od dva sata kasnije, holivudskim poljupcem na kiši film se završava i vraća me u stvarnost. Sve je ostalo isto osim mene. Glava je sad ispunjena razmišljanjima o ljubavi, negde se u njoj zaglavila i melodija pesme “Moon River”, a sva osećanja koja doživljavam – dobra su. Opet sam srećna. Odri je jednom rekla: “Ljudi, čak više nego stvari, moraju biti restaurirani, obnovljeni, oživljeni, popravljeni i spaseni”. Filmovi su moji lekovi, moji vitezi na belom konju, moja nadahnuća. Oni mi promene tok misli, upale sijalicu u mojoj glavi i stave mi osmeh na lice.

slika2 filmska terapija Filmska terapija

Najbolje je podeliti film i brige sa prijateljem

Filmovi ne goje kao slatkiši, ne štete zdravlju kao cigarete i alkohol. Ne zamaraju kao izlasci. Ostave vam preko potrebnu energiju za obaveze, posao i viđanje sa dragim osobama, a pružaju vam odmor za glavu i telo. Meni najbolje pune baterije spori, romantični filmovi koji su puni lepih slika i pametnih rečenica koje se provlače kroz misli dugo nakon gledanja filma.

Ne kažu uzaludno da tuđa muka uvek ublaži ličnu, a posebno ako je u vidu dobre priče sa kojom možeš da se poistovetiš i pogledaš stvari iz drugačijeg ugla. A filmova ima mnoštvo, tako da se uvek nađe neki koji odgovara baš mom raspoloženju i trenutnim razmišljanjima. Kome treba psiholog kada imate malo vremena, udobnu sofu i dobar film za gledanje?


Katarina Mitrović studira biologiju, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da o tome piše. Omiljeni citat je od Oskara Vajlda: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati.”

Comments