Tokom Festivala koreografskih minijatura biće otvorena izložba odabranih fotografija “Apres” Nemanje Maraša, primenjenog umetnika i profesora Instituta za umetničku igru. Otvaranje je u u petak 3. juna  s početkom u 19 časova u foajeu ispred male scene “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu (Francuska 3).

“Apres” (posle) je naziv projekta u kome autor izlaže svoje viđenje zabeleženo objektivom neposredno po završetku predstave.

Fotografije Nemanjе Marašа u Narodnom pozorištu 3 Fotografije Nemanjе Marašа u Narodnom pozorištu

Njegova ideja je da momentalno zabeleženim trenutkom, sačuva dragocen i neponovljiv izraz kojim igrači pokazuju emocije i umor posle odigrane predstave. Da bi se to ostvarilo, postavio je set iza scene (pozadina sa crnim zidom, što omogućuje hvatanje nesvesnog izraza kojim se otkrivaju osećanja fotografisane ličnosti.

“Euforija i neprimećivanje fotoaparata su obezbedili da se zabeleži dragocen trenutak spontanosti i da se prevaziđe promišljena poza i sačuva iskreno osećanje fotografisane ličnosti”, kaže Nemanja.

Neki su igrači preznojeni od igre, na drugima napor nije ni vidan, iako su proveli četiri fizički i psihički naporna sata ostvarujući glavnu rolu. Samo napeti mišići i naglašene vene svedoče o savladanom naporu.

Fotografije Nemanjе Marašа u Narodnom pozorištu 2 Fotografije Nemanjе Marašа u Narodnom pozorištu

Izložba sadrži četiri portreta igrača i čini samo deo projekta, čiji je kranji cilj Foto monografija, koja će biti prezentovana naredne godine na Svetski dan igre – 29. aprila 2017. godine.

Izložbu je pomogao Institut za umetničku igru iz Beograda.

Nemanja Maraš je rođen 1989. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjena grafika, atelje fotografija. Modnom fotografijom se bavi od kraja 2006. godine, a dve godine kasnije počinje sa eksperimentalno-konceptualnim stvaralaštvom. Do sada je sarađivao sa mnogim modnim dizajnerima, muzičarima, glumcima, izdavačkim i modnim kućama, kao i sa humanitarnim i nevladinim organizacijama.

Od 2014. redovni je član ULUPUDS-a. Imao je osam samostalnih izložbi, učestvovao je na dva svetska bijenala studentske fotografije i na više grupnih izložbi.

Trenutno je profesor na Institutu za umetničku igru i slobodni umetnik.

Comments