Rođena između Kana i Sen Tropea, Fransuaz (Francoise Nielly) je odrasla uz sjaj i boje koje pruža jug Francuske. Odličan osećaj za prostor i kreativnost nasledila je od oca, koji je bio poznati arhitekta. Završivši fakultet “lepih i dekorativnih umetnosti”, talentom i humorom stvara izuzetne portrete, te je uspela da postane omiljena umetnica u svetu dizajna.

1. Francoise Nielly: Svet boja naslikan nožem

Fransuaz Nieli – umetnica koja ostavlja trag u sećanju

Veoma je vešta, što se primećuje pri prvom pogledu na njene slike. Pored prepoznatljivih neonskih boja pomoću kojih ostavlja lični pečat na svaki rad, zanimljiva je činjenica da se prepustila novom talasu moderne umetnosti, te ne koristi četkice, već – nož! Agresivni pokreti noža, uz debeo sloj blistavih boja, ostavljaju trag energične prirode.

Slika lica svojih muza tako da posmatrač može da oseti bliskost s tim modelima. Premda koristi živopisne i vesele boje, neočekivan kontrast je u tome što se nijedan lik na portretima ne smeje. Uočava se jedino bistar pogled koji prikazuje ranjivost likova. Sobom nose i osećaj mrzovoljnosti, brutalnosti, kao i senzualnosti. Fransuaz je majstor kontrasta. Slikanje nožem, usklađeno sa uljanim bojama, donosi jedinstvene futurističke portrete.

2. Francoise Nielly: Svet boja naslikan nožem

Pogled koji vas opčinjava

Ako bi se njen rad poredio sa nekim pravcem u umetnosti, najbliži bi bio Vorholovom (Andy Warhol) pop-artu! Međutim, čini se da Fransuaz postavlja nove standarde u savremenoj umetnosti. Masivni, raznobojni portreti Fransuaz Nieli, prosto imaju neku ukusnu notu. Mame te da uradiš, ono što je za sve slikare jedno veliko “no-no”, a to je da dodirneš platno i misli utopiš u tu jedinstvenu snagu boja.

3. picnik Francoise Nielly: Svet boja naslikan nožem

Često koristi neonske tonove

Nešto što je još impresivnije od gledanja slika Fransuaz Nieli jeste posmatranje same umetnice na delu! U prelepom snimku, postavljenom na njenom sajtu, vidi se kako puna samopouzdanja, jake ruke, drži slikarski nož oblika malene baštenske špahtle, i čini da njeno slikanje po platnu deluje kao filovanje torte.

4. Francoise Nielly: Svet boja naslikan nožem

Pokreti su joj kao filovanje najukusnije torte

Strastveno oslikavanje platna počinje crno-belim linijama, što još jednom dokazuje njenu sposobnost da protumači neiscrpnu snagu svetla, senke, i briljantne tonove uz smele pokrete.

Nevažno da li slika portrete ili aktove, Fransuaz rizikuje – njeno slikanje je erotično, paleta boja blistavo čista, i sve to uz britak pokret noža.

5. Francoise Nielly: Svet boja naslikan nožem

Slike su, kao što vidite, izuzetno senzibilne

Žena je koja voli život, ima širok pogled na svet. Ne može bez sušija, plavih laguna, interneta, humora, knjiga. Mesta na kojima je najsrećnija i gde ima najveću inspiraciju su Pariz, Njujork, Vankuver. Živi u obojenom svetu. Prošla je kroz različite faze, kroz slikanje, fotografiju, ilustracije i kompjuterski animiranu grafiku. Posle svega toga, jasno je da je slikanje njen pravac i njena strast.

Odlično zapažena u svojoj epohi, ona je s pravom – ostvaren umetnik. Dvadeset godina  umetničkog izražavanja čini zrelost rada i savršeno majstorstvo zanata kojim se bavi.

Fransoaz živi i slika u Parizu, a radove prikazuje i prodaje širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.


Tijana Mladenović – student moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilion i obići svaki delić ovog savršenog sveta, kreativno luda, internet manijak…pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi zaljubljenik u krimi romane.

Comments