Deneuve1 Francuska muzika nije samo ZAZ

Iako je Zaz osvojila naša srca i ovih dana je slušamo na svakom koraku, francuska muzika je veoma raznovrsna i pruža nam paletu predivnih pesama i žanrova. Na slici iznad, mlada Katrin Denev (Catherine Deneuve) hvata talas. Osećaš li leto? Sledeća plejlista će ti pružiti savršenu dozu preko potrebnog odmora, sunca, seksa, u zamišljenoj atmosferi romanse u maloj hotelskoj sobi na Azurnoj obali, uz ukus skupih pića u ustima.

Saint Privat – Tous les Jours

On je svaki dan pita da li ga voli, a ona, avaj, kaže da nije kriva što je lep dan, te mora da ga napusti i uz zvižduk mu poručuje da stvarno nije raspoložena za brak.

Saint Privat je dvojac koji čine pevačica Valeri Sajdik (Valerie Sajdik) i muzičar Klaus Valdek (Klaus Waldeck). Napravili su veliki uspeh albumom Superflu 2006. godine, na kojem udružuju francusku šansonu i uticaje elektronske muzike.

Rose – Sombre Con

Neki bi rekli da na francuskom sve zvuči umiljato. Pa tako i ova vesela stvar, kao stvorena za vožnju kolima, naziva Sombre Con, što u prevodu znači – Potpuni Kreten. Dakle, što bi rekla Ruška Jakić, ne, nikako – postavljati ovu pesmu na fejsbuk uz romantične izlive ljubavi.

Roz (Rose) peva akustični francuski folk-pop, sama piše i svira svoje pesme. Njen prvi album je zabeležio platinasto izdanje u Francuskoj 2007. godine. Voli Bob Dilana (Bob Dylan) i imidž devojke iz komšiluka.

Francoise Hardy – Comment Te Dire Adieu

Comment Te Dire Adieu je klasik. Ona je ostavljena, ali se već bolje snalazi od cure u prethodnoj pesmi. Malo je plakala i sad je ok. Bićete i vi uz ovu pesmu i prelepu Fransoaz (Francoise).

Fransoaz Ardi (Francoise Hardy) je ikona francuske mode, muzike i stila. Sram vas bilo ako ne znate. Pored toga što se bavi pevanjem i glumom, stiže da bude i astrolog. Vrhunac popularnosti je dostigla tokom šezdesetih, a nedavno je uradila duet sa Igi Popom. Prepoznaju je po njenoj stidljivosti.

April March – Laisse Tomber les Filles

Ona je naivna, ali zato njene drugarice nisu. Girl power na lascivan način.

Pesma je smatrana kontroverznom u vreme objavljivanja 1964, a kako drugačije kada je autor Serž Gensbur (Serge Gainsbourg). Engleska verzija pesme, naziva Chick Habit, nalazi se na soundtrack-u Tarantinovog filma Death Proof. Sve češće je možete čuti po žurkama u Novom Sadu.

Jeanne Moreau – Les Voyages

Peva o suncu, voću, zvezdama, putovanjima, i naravno, iščekuje ljubav na putovanju.

Žan Moro (Jean Moreau) je glumica koja je obeležila francuski novi talas. Najpoznatija je po ulozi u filmu Jules et Jim, ali i po mnogobrojnim aferama.  Vanesu Redgrejv (Vanessa Redgrave) je tadašnji suprug ostavio zbog nje. Sada se druži sa Šeron Stoun (Sharon Stone), a Orson Vels (Orson Welles) je za nju rekao da je najbolja glumica na svetu.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude, i još previše toga.

Comments