Mnogi tvrde da je prvi blog nastao prije desetak godina. Njegov autor je bio Mark Andrisen (Marc Andreesen), tvorac prvog web preglednika. To je, recimo, bio početak bloganja. Pregledavajući slike na internetu, u potrazi za inspiracijom, naišla sam na sliku poznate slikarice Fride Kalo (Frida Kahlo). Davno sam gledala istoimeni film u glavnoj ulozi sa Salmom Hajek (Salma Hayek) i tada sam bila oduševljena realizmom njezinih slika i života. Međutim, tada nisam uočila meni sada neprocjenjiv detalj. Frida je slikala autoportrete.

Sada mislite što je tu čudno. Ništa, za onoga koji nije pogledao njene radove. To je pravi modni blog na platnu. Svaka današnja modna blogerka koja će, nakon što pročita ovaj članak, čisto iz radoznalosti proviriti na Internet, složit će se da je Frida definitivno prva modna blogerka zavidne maštovitosti.

Frida Kalo je rođena u Meksiko Sitiju, a sa šest godina preboljela je dječju paralizu, zbog čega joj je stradala noga. Završila je prestižnu školu, s osamnaest doživjela tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijedila kičmu i maternicu. Nakon toga nikada nije mogla imati djece. Sve u svemu, imala je teško djetinjstvo i težak život. Jednom je rekla: “Nisam bolesna, slomljena sam, živjet ću sve dok budem mogla slikati”. Tako je i bilo. Tijekom oporavka i teške fizičke boli koju je trpjela, počela je slikati. Oslikavala je sve ključne trenutke u svome životu. S nedaćama se suočavala kroz slike.

slika118 Frida Kahlo: Prva modna blogerka na platnu

Frida u bijelom

Njezini autoportreti čine najbitniji dio njezinog rada. Ima ih ukupno šezdeset. To je pravi mali modni blog na platnu. Slikala je sebe kroz različita razdoblja svojega života. Na svakoj slici vidljiv je njen apstraktan smisao za modu. Najčešće je nosila hlače i duge suknje, koje su izgledom podsjećale na meksičku narodnu nošnju. Često je nosila i korzete. Posebnu pažnju pridavala je svojoj dugoj crnoj kosi, koju je plela u pletenicu ili punđu. Neizostavan detalj u njenom modnom svijetu bilo je cvijeće i šarene trake u kosi, koje su ublažile njene stroge crte lica.

slika29 Frida Kahlo: Prva modna blogerka na platnu

Autoportret u baršunastoj haljini

Jedan od njezinih prvih autoportreta bio je “Autoportret u baršunastoj haljini” nastao 1926. godine. Nakon tog autoportreta slijede i ostali na kojima se predstavljala i kao svetica, liječnica, božica Parvati i drugo. Njezini najpoznatiji autoportreti su “Dvije Fride” i “Autoportret s ogrlicom od trnja”. Njezin surealizam u slikanju pun je emocija koje je proživljavala, kulturnog nasljeđa iz kojeg je proizašla, te stila s puno maštovitosti.

slika38 Frida Kahlo: Prva modna blogerka na platnu

Dvije Fride

Po riječima mnogih, Frida je bila vrlo snažna i živopisna žena modernih nazora, koji su u mnogim slučajevima bili daleko ispred njezina vremena. Bila je žena koja je obilježila povijest. Dnevnik je završila riječima: “Nadam se da kraj života donosi užitak i da se više neću vratiti”.


Minela Đivoje je mama dvoje djece i kućanica, voli čitati i pisati. Zaljubljenica u modu, šetnje, muziku i more. Nepopravljivi perfekcionist.

Comments