Za potrebe svoje nove resort kolekcije za 2021. godinu, njujorška dizajnerka Maryam Nassir Zadeh nije iskoristila ni jedan jedini novi materijal. Ona je, zapravo, iskoristila odevne komade iz raznih prethodnih kolekcija, stilizovala ih i uklopila međusobno na novi način, a neke od njih je i prekrojila ili im dodala nove detalje. Na neki način, ova kolekcija je fuzija starih i novih ideja i stilova, a kada je pogledam – izgleda mi kao jedna potpuno nova ideja koja se iz svega toga izrodila.

View this post on Instagram

MNZ Resort 21 Look 4

A post shared by Maryam Nassirzadeh (@maryam_nassir_zadeh) on

Maryam je poreklom iz Irana, a ljubav prema dizajnu teče joj u krvi. Njena baka se takođe bavila modnim i dizajnom tekstila, posedovala je avangardnu modnu prodavnicu u Iranu i bila bliska sa tadašnjom iranskom kraljicom, za koju je radila posebne tekstile. Mnoge ideje i principe rada u modi, Maryam je pokupila upravo od svoje bake. Kada je bila tinejdžerka, leta bi provodila kod nje i tada bi zajedno išle u potragu za materijalima, od kojih bi kreirala svoje prve ideje.

To duboko i istinsko razumevanja mode i odevanja koje je stekla u odrastanju, vidi se i u ovoj kolekciji. Maryam razume izgled i energiju ženskog tela, i zna da obuče ženu u skladu sa vremenom u kojem ona živi. U ovoj kolekciji ona je spojila beli blejzer iz kolekcije za sezonu jesen 2020-te, kožnu suknju iz ovogodišnje prolećne kolekcije i jesenje čizme iz prethodne. I sve to zajedno jednostavno funkcioniše. Žena u ovom autfitu izgleda vrlo savremeno, a sve su to zapravo komadi koji nisu tek tako pojurili za trendom. Tim potezom, ova kolekcija čini da i sama pomislim kako bih mogla da rekombinujem i iznova promislim neke starije odevne komade iz ormana.

Comments