Nedavno smo imali priliku da posetimo ekskluzivni hotel Viceroy Kopaonik Srbija i uverimo se u mnoge čari koje nam nudi. Smešten u samom srcu planine, hotel Viceroy dočekao nas je u punom sjaju, sa uslužnim osobljem koje je bilo tu za svako naše radoznalo pitanje. Nakon što smo se udobno smestili i popili piće dobrodošlice, imali smo priliku da obiđemo hotel i uverimo se u gostoprimstvu o kojem smo čuli smo najbolje. Fokus naše planinske “ture” bio je stavljen na hedonizam, što je značilo samo jedno – čekala su nas raznovrsna gastronomska iskustva sa kakvima se do sada nismo susreli.

U okviru našeg trodnevnog obilaska Viceroy Kopaonik Srbija hotela imali smo priliku da iskusimo bogatu, trostruku restoransku ponudu hotela koju čine Mountain Kitchen restoran, Pique Ski Bar, kao i novootvoreni, ekskluzivni restoran azijske kuhinje pod imenom Peroko. Svoj nesvakidašnji naziv restoran Peroko dobio je ukrštanjem dve reči, srpske reči pero i japanske uroko – što u prevodu znači riblja krljušt, a na osnovu njegovog imena mogli smo samo da naslutimo kakvi nas to specijaliteti azijske kuhinje očekuju na meniju. Ovaj restoran se na savršen način poigrava eklektičnim kombinacijama kulinarskih tradicija različitih kontinenata i na taj način menja poimanje fine dininga u Srbiji, a njegov jelovnik pravi je odraz vrhunskog umeća šefa kuhinje Nenada Prokića, ovenčanog Mišelinovim zvezdicama.

Peroko couple e1647010372324 Gastronomsko iskustvo azijske kuhinje u srcu Kopaonika: Zašto bi trebalo da posetite Peroko restoran u okviru hotela Viceroy Kopaonik Srbija

Pored standardnog menija ispunjenog egzotičnim specijalitetima, u ponudi restorana Peroko nalazi se i degustacioni meni od osam jelasa jedinstvenim kombinacijama Volcano, Dynamite, Dragon fire rolnica i još mnogo drugih, vrhunskih zalogaja. Kada poručite jedan od tri degustaciona menija, riblji, mesni ili veganski – budite spremni na celokupno iskustvo uživanja u hrani, koje će vas ukusima odvesti u daleke države Azije. Misija restorana Peroko leži upravo u uživanju u hrani i otkrivanju istančanih ukusa, a nakon večeri provedenoj u isprobavanju delikatesa sa menija i razgovoru sa šefom kuhinje Nenadom Prokićem, slobodno možemo reći da je i više nego uspešna. Degustacioni meni možete ispratiti selektovanom ponudom japanskih koktela koji se baziraju na tradicionalnim japanskim pićima kao što su sake i niki, koje posebno za vas prave i prezentuju koktel majstori restorana.

Dostava sveže ribe dva puta nedeljno garantuje da će svaki zalogaj sa jelovnika biti svež, a zahvaljujući kreativno osmišljenom prostoru za kuvanje i pripremanje pića uživo – svi gosti će imati priliku da prate proces pripremanja poručenog sušija i koktela. Jelo koje je na nas ostavilo možda najveći utisak je autentično pripremljena i servirana pekinška patka, poznatija i kao zvezda Peroko menija, koja se služi uz tradicionalni hoisin sos i azijske palačinke, sveže pripremljene u Viceroy kuhinji. Ipak, pekinška patka najbolji utisak ostavlja kada je probate u okviru celokupnog degustacionog jelovnika, u kojem je apsolutno svaki zalogaj kreiran sa specifičnom svrhom – dok svi zajedno čine savršenu simfoniju ukusa. 

Iskustvo koje ćete doživeti u restoranu Peroko najbolje će predstaviti čovek koji ga je osmislio, i zato u nastavku izdvajamo reči šefa kuhinje, iskusnog Nenada Prokića.

 Svako jelo u ponudi restorana predstavlja autentičnu priču na tanjiru, koja otkriva zanimljive aspekte kulinarske tradicije zemlje i kontinenta s kojih potiče. Zato smo ponosni što imamo priliku da ugostimo i upoznamo sve posetioce sa jedinstvenim iskustvom našeg azijskog fusion restorana koji će obogatiti kulinarsku ponudu na našim prostorima. Svaki zalogaj na tanjiru otkriva nešto nezaboravno i stavlja ukuse u savršen balans, što govori o ugostiteljskim standardima Peroka.

Peroko 2 e1647012774697 Gastronomsko iskustvo azijske kuhinje u srcu Kopaonika: Zašto bi trebalo da posetite Peroko restoran u okviru hotela Viceroy Kopaonik Srbija

Još jedna prednost restorana Peroko je i njegov kontrast između tople, intimne atmosfere i moćnog, otvorenog pogleda na beskrajnu lepotu planinskih vrhova – koja će vas garantovano ostaviti bez daha. Restoran Peroko zaista postavlja nove standarde na gastronomskoj sceni Kopaonika i Srbije, što potvrđuje i generalni direktor hotela Viceroy Kopaonik Srbija, Marko Korica.

Veoma smo ponosni na otvaranje Peroka, jedinstvenog azijskog restorana koji predstavlja novu dimenziju fine dining koncepta na Kopaoniku, i kao takav, u potpunosti odražava autentičnost Viceroy brenda. Nastojimo da našim gostima priuštimo gastronomski doživljaj koji do sada nisu imali priliku da iskuse, a koji upotpunjuje i bogata ponuda iz restorana Mountain Kitchen i Pique Ski Bara, izjavio je Marko. 

Ukoliko se odlučite da posetite ovaj, prvi i jedini ski in – ski out planinski rizort sa 5 zvezdica u Srbiji, koji odlikuju prijatna, opuštena atmosfera, ali i sveprisutni osećaj luksuza, restoran Peroko trebalo bi da bude vaša nezaobilazna stanica. Uz njega, ukusni porodični ručak koji uključuje kako internacionalna, tako i domaća jela dostupan je u restoranu Mountain Kitchen, dok ćete savršene lagane zalogaje i atraktivan muzički program pronaći u Pique Ski Baru. Na mestu glavnog kuvara hotela, koji nadgleda celokupnu gastronomsku ponudu nalazi se britanski kuvar Andrew Jones, dok će na sva vaša pitanja o bogatoj ponudi hrane i pića odgovore imati Dimitrije Acevski, nekadašnji kuvar i sadašnji menadžer hrane i pića. Hotel Viceroy Kopaonik Srbija prepoznatljiv je po vrhunskim stručnjacima koji ga vode, te ćete već nakon prve posete garantovano poželeti da mu se iznova vraćate u toku cele godine – kao što mi to već želimo.

Naslovna fotografija: Courtesy of Viceroy Kopaonik Srbija

Jovana Pantić

Comments