Razlika između reči i izraza lica

Tvoja navika da se smeškaš može da šalje negativnu poruku, ako se govori o nečemu ozbiljnom ili se rešava neki problem. Možda sagovorniku deluje podrugljivo, a ne podržavajuće. Potreban ti je ozbiljan izraz lica kad je reč o ozbiljnim stvarima – namrštenost nad problemom je adekvatna.

Vrpoljenje i okretanje glave

Možda imaš neke senzacije telesne neugodnosti, ali kad razgovaraš sa nekim, potrudi se da se umiriš i da slušaš pažljivo glave i tela malo nagnutnog napred – to ostavlja utisak pažnje i ozbiljnosti, dok vrpoljenje i okretanje glave levo desno ostavljaju utisak nesigurnosti i nezainteresovanosti (kao da bi najradije bila na nekom drugom mestu).

Izbegavanje kontakta očima

Ako ne možeš da zadržiš kontakt očima ni desetak sekundi, ili odmah skreneš pogled kad sagovornik pokuša da te pogleda u oči, to je baš loša poruka – ukazuje da ne veruješ sagovorniku, ali i da sama nešto kriješ. A ako pokušavaš da sakriješ sopstvenu nesigurnost, na ovaj način je upravo eksponiraš. Vežbaj da vodiš razgovore u četiri oka i da ne izbegavaš nečiji pogled. Međutim, suviše intenzivno gledanje u oči takođe nije dobra poruka – između sedam i deset sekundi do sledećeg kontakta je preporučljivi prosek. Nešto duže gledaš u oči dok slušaš, nego dok govoriš. Intenzitet odaje nasrtljivost i težnju za dominacijom, osim u intimnom, emotivnom kontaktu sa voljenom osobom.

Gledanje u sat

Nekulturno je i odaje nepoštovanje sagovornika. Skriveno bacanje pogleda na sat nije dovoljno diskretno i nemoj to da radiš.

Gestovi govora tela koji loše izgledaju 2 Gestovi govora tela koji loše izgledaju
Comments