Sve žene na svetu mogu da se slože – niko od nas ne voli odlazak kod ginekologa. Ginekološki pregled nikome nije prijatan, ali neprijatnost ne sme biti izgovor, jer svaka žena mora da ode na ginekološki pregled jednom u šest meseci. To moranje uopšte nije prenaglašeno.

Uzimanje brisa je sastavni deo ginekološkog pregleda. Pored ultrazvuka, taj momenat uzimanja brisa je definitivno veoma neprijatan. Bilo kako bilo, bris se obavezno uzima kako bi se radili određeni testovi i utvrdilo da li postoji nešto što narušava vaše zdravlje.

Smatra se da, kada bi svaka žena regularno išla da ginekološi pregled, oko 86% slučajeva raka grlića materice bi bilo utvrđeno na vreme i sprečeno da progresira.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Ukoliko vas ovakva informacija ne motiviše da odete na ginekološki pregled, i pored toga što sigurno znate da je svima nama vrlo neprijatno kada smo na krevetu, onda imamo mnogo veći problem. Jedno istraživanje u SAD otkrilo je da samo jedna od četiri žene odlazi na svoj regularni ginekološki pregled, dok je Srbija prva zemlja u Evropi u kojoj najviše žena premine od raka grlića materice.

Bris se uzima kako bi mogao da se odradi PAPA test koji predstavlja skrining metodu pomoću koje se utvrđuje prisustvo karcinoma grlića materice. U kombinaciji sa kolposkopijom, tačnost može dostići i 98%, zbog čega je veoma bitno da se testovi ponavljaju na svakih 6 meseci.

Ono o čemu je, takođe, važno da razgovaramo je da je uzročnik raka grlića materice human papillomavirus, poznatiji kao HPV, koji ima preko 100 varijacija , ali samo nekoliko njih dovodi do pomenutog oboljenja. HPV je najčešće polno prenosiva bolest i smatra se da će u preko 80% stanovništva u jednom momentu imati neki tip HPV-a.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Pojedini tipovi ovog virusa izazivaju kondilome koji mogu biti vidljivi na telu ili se mogu pojaviti unutar vagine – zbog čega je važno redovno odlaziti na pregled. Tipizacijom HPV-a se može utvrditi koji tip virusa imate, dok PAPA test ukazuje samo na prekancerozne lezije nastale kao posledice određenih tipova HPV-a.

Pauza između pregleda i testiranja može biti veća, ali to samo zavisi od vašeg rezultata i toga kako vas posavetuje izabrani lekar, odnosno ginekolog. Iako pauze mogu biti veće – testiranje mora biti obavezno.

Bez obzira na to koliko ste partnera imale, koliko je vaš partner imao partnera – ginekološki pregled je obavezan za svaku ženu koja nije ili jeste seksualno aktivna. Zaboravite na osećaj da poznajete svoje telo i na to da trenutno ne postoji nijedan simptom koji vam govori da se u vašem organizmu nešto dešava. Jedino ćete odlaskom kod ginekologa, zapravo, utvrditi da je sve u redu i da ste zdrave.

Trebalo bi da naglasimo da ginekološki pregled ne boli, uzimanje brisa ne boli, ultrazvuk ne boli. Sve navedeno izaziva samo nelagodu upravo zato što zdravlje vagine zapostavljamo zbog čega se kreira ta stigma oko ginekološkog pregleda. Kada redovno odlazite na ginekološki pregled, onda sa svojim odabranim ginekologom kreirate konekciju, znate da mu se možete poveriti i da će vas posavetovati i pomoći vam najbolje što može.

Normalno je da ste nervozni kada skinete odeću sa sebe i kada treba da legnete na krevet i podignete noge. Normalno je da vas je strah jer ste čule razne priče žena koje su imale različita iskustva i da se, u određenim slučajevima, nažalost, dešavalo da stručna lica bivaju izuzetno neprofesionalna i gruba – ali, odlazak na ginekološki pregled je veoma važan, a o našem zdravlju se niko neće brinuti osim nas.

Naslovna fotografija: instagram.com/handsomegirldesigns

Milica Antić

Comments