Nakon objave albuma Chemtrails over the Country Club u martu ove godine, Lana Del Rey je nekoliko reči uputila medijima. Okrivljena da gradi karijeru na kulturnoj aproprijaciji i popularizaciji nasilja u porodici u svojim stihovima, Lana je putem Instagram storyja napisala: “Prvog juna ću nastaviti s ovim mislima na mom sledećem albumu Rock Candy Sweet. Naziv je preinačen u Blue Banisters, javosti je premijerno predstavljen 22. oktobra, a Lana je delimično suptilno odgovorila na kritike koje je dobijala u toku cele karijere, kao i poslednjih meseci. Prošlog meseca je obrisala svoj Instagram profil kako bi se fokusirala na “pojedine druge poduhvate”, koji “zahtevaju privatnost i transparentnost”.

Postoje upozorenja i trenuci kad se Lana dotiče negativnih navoda koji je proganjaju. You don‘t know me any better than they do, baby – peva u numeri Black Bathing Suit, kasnije se možda dotičući kontroverze oko komenatara koje je početkom godine izrekla o Donaldu Trumpu, a za koje tvrdi da su izvučeni iz konteksta: And what I never said, why there’s a price on my head.

Kad se davne 2011. pojavila sa pesmom Video Games, svet je bio očaran njenom “očitom tugom”, a pevačica je 2019. za NME govorila o melanholiji koja karakteriše njene pesme, ističući da to što je u mogućnosti da izrazi svoju tugu, zapravo je čini “veselijom od pojedinih ljudi koje poznaje”, jer je sebi “dala dozvolu da pleni raznim bojama”. To je misao kojoj se, uz klavir, vraća na numeri Beautiful:

What if someone had asked Picasso not to be sad?

Never known who he was or the man he‘d become

There‘d be no blue period

Ona nam potom poručuje da verujemo njenoj viziji:

Let me show you how sadness can turn into happiness

I can turn blue into something

Dok peva ove stihove, glas joj zvuči fenomenalno – toplo, bogato, verovatno bolje nego ikad do sada. A to se dešava u toku celog albuma. Pustite numeru Arcadia i biće vam jasno. Lana je ranije retko kad izvodila ovoliko visoke deonice. Glas joj je prožet istinskom, jakom emocijom i to se, takođe, oseća u toku celog albuma. Ako ste mislili da je njeno eksperimentisanje na prethodnom Chemtrails… (posebno u pesmi White Dress) suviše isforsirano, ovde ćete biti zadovoljni. Blue Banisters ipak ne nastavlja folk zvuk Chemtrails… ili Norman Fucking Rockwell. Možda zato što je sačinjen od kolekcije starih pesama i novog materijala. Numere kao što su Nectar Of The Gods i If You Lie Down With Me datiraju od 2013. godine, pa su mogle biti uključene u njen album Ultraviolence. To se nije desilo.

Comments