Kreiranje javnog mnjenja je čitava nauka o uticanju, uglavnom usmerena na razne oblike ispiranja mozga. Reklama, politika, društveni angažman. Nemam pojma koliko ono što pišem utiče na nekog ko čita, ali povremeno dobijam fidbek. I da nije toga, nastavila bih da se trudim da verno iznosim svoju istinu, da govorim o onome što znam, osećam i živim, da se izlažem. Moj glas možda ne dopire naročito daleko, ali to ne umanjuje moju odgovornost za ono što iznosim iz sebe i stavljam na uvid. To je najmanje što mogu, da odgovorno pristupim mogućem uticaju svoje istine, da što preciznije emitujem na svojoj frekvenciji, koliko zarad sopstvene autentičnosti, toliko i zarad onih koji primaju informacije na toj istoj frekvenciji. To bi bila moja definicija odgovornosti uticanja, ukratko.

Ali, svi stalno utičemo na sve oko sebe, jer smo svi povezani i frekvencije nam se često preklapaju, čak i kada smo na sasvim različitim nivoima uvida, svesti i samosvesti, kada živimo potpuno različitim životima i vodimo se različitim vrednostima. Iz šire perpespektive gledano, svi imamo jednaku odgovornost prema sebi i drugima za ono što govorimo, što zastupamo, u šta verujemo i trebalo bi da svi budemo iskreni, dostupni i ranjivi, u svim oblicima komunikacije. Ah, toliko toga što verujem da bi trebalo, jednostavno nikad nije tako, ili vrlo retko jeste.

uticaj e1584538514820 Glas koji se čuje   odgovornost uticanja

Svet je ustrojen kroz sisteme i čim se rodiš, upadneš u mašinu. Pripadaš sistemu, pa ti vidi. Da li ćeš izrasti u buntovnika, jeretika, fanatika, dogmatika, filozofa, umetnika, činovnika, da li ćeš biti zupčanik u mehanizmu mašine, ili njeno gorivo, ili njena sirovina, njen zagovornik ili kritičar, podmazivač, eksploatator…? Da li ćeš se odmetnuti od sistema, ili ćeš u njegovim okvirima pronaći način da podigneš glas?

Oni koji su pronašli način, koji su svojom popularnošću nadišli sistem, često su svesni svog uticaja i odgovorno nastoje da ga usmere kroz svoj način života i vrednosti koje javno zastupaju, a u poslednje vreme slavni i poznati puno govore o svojim ličnim problemima. O zavisnosti, depresiji, emotivnim i psihološkim problemima i načinima na koje se bore da održe ravnotežu (poput Ledi Gage kod Opre), svesni da to što oni otvoreno govore o tabu-temama, o nezgodnim, bolnim i tragičnim ličnim proživljavanjima, ohrabruje ljude, njihove poštovaoce i obožavaoce, da se i sami suoče bez stida sa teškim izazovima u svom životu, da progovore, povere se, potraže pomoć.

Comments