Svakave gluposti vam se sručuju na glavu (i u glavu) u svakom trenutku u danu. Vreme je da instalirate štit koji će da odbija gluposti – jednosmerno sito, koje će da propušta gluposti i zadržava samo vredne i bitne stvari u vašoj svesti. 

Ljudi idu okolo sa uključenim projektorima, koji prikazuju njihove slike života, njihove predrasude i mehanizme odbrane, a to je, uglavnom, gomila gluposti. 

Osuđuju vas i prebacuju vam zbog stvari koje sami nisu iskusili i ne znaju ništa o njima. Govore o stavljanju sebe na prvo mesto i o ljubavi prema sebi, kao da je to nešto što su već savladali i baš je lako. Govore da znaju kako se osećate, iako ne dele vašu bol. 


Kažu vam da budete pozitivni, kao da loše stvari ne postoje, da budete srećni, kao da se možete odvojiti od svih drugih emocija, govore vam da budete najbolja verzija sebe, kao da niste dovoljno dobri i kao da sa vama nešto nije u redu, poručuju vam da se potrudite, kako da ste lenji zabušant, nabacuju vam osećanje krivice govoreći o odgovornosti. 

Govore vam da ćete preboleti, da ste trenutno u lošoj fazi, da će tuga proći, da depresija nije ništa ozbiljno, kao da stvarno znaju o čemu pričaju, kao da su i sami prošli kroz pakao i izašli u trajno područje raja. Kao da znaju nešto što vi ne znate, kao da su rešili sve svoje probleme tako što prosto nisu priznali da postoje. Ne znaju da su podlegli samoobmani i da se to o čemu govore zove potiskivanje.

Comments