Prve sede će vas iznenaditi, a možda i šokirati ako se rano pojave. Neke žene rano počnu da sede, kao što neki muškarci još u mladosti počnu da gube kosu, ali to je pitanje genetike, a ne pokazatelj starosti. Međutim, u zapadnoj kulturi se forsira kult mladosti i sve žene nastoje da izgledaju deset godina mlađe, pa je seda kosa gotovo tabu. Na svim farbama za kosu piše da efikasno pokrivaju sede, iako bojenje kose ima mnogo širi kontekst i predstavlja slobodu žene da kreira svoj izgled.

Internet zajednica Grombre već godinama populariše trend prirodno sede kose, inspirišući i podstičući žene da ne podležu modnom diktatu, da prihvataju prirodne promene i da sa punim integritetom pokažu svima kako je siva i seda kosa lepa i kako su one lepe, jer lepota nije rezervisana samo za mladost.

U poslednje vreme, koliko god i dalje bili aktuelni trendovi korigovanja prirode, ispravljanja nedostataka i prikrivanje znakova starenja, raznim bolnim intervencijama, kao i veštinom šminkanja i bojenja kose, toliko su sve glasniji i prisutniji trendovi povratka prirodi – na svim nivoima. Od očuvanja životne sredine i smanjenja posledica zagađenja, do prirodnih preparata za negu i prirodnog izgleda.

Žene su ohrabrene da izgledaju kao žene, a ne kao devojke – iako je mladost još uvek imperativ zapadnjačkog potrošačkog društva, brojne struje se suprotstavljaju tom teroru. A mnoge žene sa zadovoljstvom i olakšanjem prihvataju trend prirodnog izgleda – i prirodno osedele kose – jer ih to rasterećuje na više načina.

Comments