Grejs Keli bila je jedna od najlepših holivudskih glumica svih vremena. Sve smo uz Diznijeve bajke, kao male, maštale da se jednog dana udamo za princa, a ona je upravo to i uradila. 1956 godine udala se za princa Rejnera III od Monaka i tako postala princeza od Monaka, sve dok nije nastradala u saobraćajnoj nesreći usled moždanog udara, dvadeset i šest godina kasnije. U trenutku smrti, iako je pre nego što je postala princeza imala uspešnu glumačku karijeru, na svom računu imala je  samo 10.000 dolara i raskošnu “vikendicu” u Irskoj koja je pripadala njenom dedi. Ovaj dokumentarac koji je američka publika imala prilike da premijerno pogleda u subotu 27. marta na kanalu 5, bavi se pitanjem kako je holivudska zvezda i princeza kneževine Monako na kraju svog života imala toliko malo sredstava, kada je samo njen verenički prsten koštao 4 miliona dolara.

O čemu će se pričati u dokumentarcu?

Priča prati karijeru glumice i princeze Grejs Keli od njenih tinejdžerskih dana u Filadelfiji, pa sve do njene smrti u Evropi. Usput dobijamo uvid u sve načine na koje Keli nije dobila novčanu naknadu za svoj rad. Takođe se američko društvo upoznaje sa kulturno-istorijskim fenomenom koji je veoma poznat na našem podneblju, a to je miraz. Ono što je šokiralo američku javnost je činjenica da je glumica morala da plati 2 miliona dolara da bi mogla da se uda za čoveka kog je volela.

“To je bilo prilično šokantno, jer obično tu priču predstavljamo tako da je ona izgradila fantastičnu karijeru u Holivudu, zatim je princ oborio s nogu, a ona dobila pristup ogromnom bogatstvu”, napominje finansijska savetnica, Gema Godfri.

U to vreme, Grejs Keli bila je “jedna od najplaćenijih žena u Americi”, čija je zarada procenjena na 1,5 miliona dolara tokom pet godina u Holivudu (što je  ekvivalent 19,8 miliona američkih dolara današnjeg novca).

U filmu takođe saznajemo o diskriminaciji sa kojom se Grejs Keli borila čitavog života. Na primer, za ulogu u Hičkokovom filmu “Uhvatiti lopova”, ona je dobila naknadu od 5000 dolara, dok je njen filmski partner dobio čak 1500 dolara. Tako je prošla i dok je snimala film “Mogambo” u Istočnoj Africi, gde je njena nedeljna plata bila 750 dolara, dok je Klark Gejbl bio plaćen čak šest puta više.

Comments