Urbana umetnost se svetom širi brzinom svetlosti i pored grafita postoje i brojna druga dela koja se takođe svrstavaju u ovaj vid umetnosti. U tekstu koji je pred vama izdvojili smo samo one gradove koji nude najviše što se ovog polja umetnosti tiče.

Njujork, SAD

Njujork (New York) se nalazi na prvom mestu na lestvici urbane umetnosti. Led u ovoj oblasti probijen je sa sprejom išaranim zidovima, podzemnim prolazima i metroima, dok danas segmente ulične umetnosti obuhvataju i vrlo sofisticirani i neobični komadi i predmeti širom grada. Fantastičnim gigantskim šablonima, portretima i crtežima grad su ukrasili zagovornici ovog trenda poput Šeparda Ferija (Shepard Fairey) i Neka Fejsa (Neck Face).

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

Jedno od mnogobrojnih Šepardovih dela

Teheran, Iran

Za mnoge je verovatno iznenađenje činjenica da se glavni grad Irana nalazi na ovoj listi. U ovom gradu su ulični umetnici izloženi ogromnom riziku, jer mogu da se suoče sa teškim kaznama ukoliko ih uhvate na delu. Uprkos tome, oni u velikoj meri svojim kreacijama doprinose samom izgledu grada. Političke parodije su veoma zastupljene na ovom području i upravo one ovom gradu daju poseban šarm.

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

Deo grada ukrašen maštom i radom kreativaca

Kejptaun, Južnoafrička Republika

Svako delo ulične umetnosti u ovom gradu sadrži u sebi i neku poruku. U Kejptaunu (Cape Town) umetnici su najviše inspirisani modelima poput Nelsona Mendele, slikama izbeglica, kao i scenama uzdizanja i osnaživanja.

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

Sadržaj je raznolik i razlikuje se od naselja do naselja

Pariz, Francuska

Pariz (Paris) se oduvek smatrao oličenjem stila, ali i gradom koji održava korak sa svim onim što se dešava u svetu. To se odnosi i na urbanu umetnost, te se zbog toga prestonica Francuske i nalazi na našoj listi. Posebnu ulogu i najveći doprinos u slikarstvu imaju doseljenici, koji ujedno čine i veliki deo populacije u Francuskoj.

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

Doseljenici u velikoj meri doprinose izgledu ulica

Sao Paolo, Brazil

U ovom gradu urbana umetnost je veća od života i prikazuje brojne atribute specifične za Brazil, kao što su svetle i žive boje, pune duše i optimizma. Vila Madalena je ulica u kojoj je svaki pedalj betona prekriven vatrometom boja. To mesto je ujedno i jedno od najboljih za razgledanje ulične umetnosti u ovom gradu.

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

Ovo je samo jedan od crteža u ovoj ulici punoj iznenađenja

London, Engleska

Ovaj grad ima dugu tradiciju ulične umetnosti. Najlepša dela ulične umetnosti u Londonu stvorio je Ben Slou (Ben Slow). Ovaj umetnik svoje radove ponekad ostavlja na kartonu oko grada, tako da svi oni koji se nađu na pravom mestu i u pravo vreme mogu da ih uzmu i postanu njihovi vlasnici.

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

London je grad duge tradicije ulične umetnosti

Melburn, Australija

Ulice Melburna skrivaju brojne muzičke, filmske, ali i modne kreacije. Ulična umetnost je sa malim zakašnjenjem stigla u Australiju, ali kada se to konačno dogodilo, malo je reći da je prihvaćena sa entuzijazmom. Ulična umetnost se u Australiji širi i na manje gradove, koji lagano počinju da liče na prave male muzeje ulične umetnosti.

 Gradovi sa najboljim delima urbane umetnosti

I u Australiju je ulična umetnost kročila na velika vrata

Izvori fotografija: grandthestore.com, woostercollective.com, etsy.com, ny2rio.com, andberlin.com


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments