Hot topics

Zašto nikada nećemo prestati da volimo bele patike + stajling saveti za nju i njega

Sunce, morska so, dehidrirana koža: Najbolji saveti za letnju negu

Najlepše frizure za posebne prilike koje možeš da napraviš – sama!

O kompromisima iliti kada je OK da prestanemo da ih pravimo

#HairHacks: Kako da neguješ kosu tokom leta + ideja za trendi frizuru za svaki dan

Sve što treba da znaš o detoksikaciji + primer detoks dijete koja zaista radi!

Sa liste neostvarenih odluka: Kako da najzad počneš da se hraniš zdravije?

12 stvari koje se nalaze na svačijoj #wish listi

5 glavnih trendova koje ćemo voleti ovog leta (ali i mnogo duže!)

Statement nakit je hit leta, a evo koji komadi su #musthave

Svetski poznata instalacija pod nazivom “Koraci” (“Passi”) italijanskog umetnika Alfredo Pirria biće otvorena 15. maja 2019. u 15 časova u Jugoslovenskoj kinoteci kao umetnička najava Festivala italijanskog filma.

Ulaz je slobodan, a postavka će trajati do 31. maja 2019.

Instalacija “Koraci” predstavlja izuzetno uspešan koncept koji je realizovan na mestima od izuzetnog simboličnog značaja širom sveta, kao što su Cezarov forum u Rimu (2007), Nacionalna galerija moderne umetnosti (2011) i Galerija Akademije u Firenci (2012), Palata Altemps u Rimu (2018).

Ovo delo se sastoji od niza ogledala koja su postavljena na podu velikog atrijuma na ulazu u Kinoteku. Unutrašnji zidovi zgrade, zajedno sa eksponatima Muzeja Jugoslovenske kinoteke, reflektuju se na površinu ogledala udvajajući se u njoj i stvarajući viziju prostora i  vremena. Namera je da se stvori prostor koji je u stanju da izazove vizuelno iznenađenje i zadivljenost, kako je objasnio sam umetnik: “mi smo goloruki gledaoci prošlosti projektovani u vreme koje će doći i u kojem pod našom težinom nastaju pukotine“.

 Instalacija KORACI 01 e1556882561945 Gradska dešavanja: Instalacija italijanskog umetnika Alfreda Pirria u Jugoslovenskoj kinoteci

Alfredo Pirri (rođen u Kozenci 1957. godine) jedan je od najpoznatijih rimskih umetnika. Svoja dela je izlagao na slikarskim i vajarskim izložbama širom sveta, a neki od njih su – Nacionalna galerija moderne umetnosti u Rimu,  Palata Te, Mantova (2013), Projekat bijenale Underground Konjic u Bosni i Hercegovini (2013), gde je njegova instalacija “Koraci u stalnoj postavci, Nacionalni arheološki muzej Ređo Kalabrija, sa stalnim delom “Piazza” (2011), Centar vizuelnih umetnosti Peskerija, Pezaro (2007), Evropska kuća fotografije, Pariz (2006), Bijenale u Havani (2001), Francuska akademija u RimuVila Mediči (2000), Muzej moderne umetnosti MoMa PS1, Njujork (1999), Valter Gropijus Bau, Berlin (1992), Venecijansko bijenale (1988). Radio je kao profesor na Akademiji umetnosti i dizajna u Jerusalimu, na Univerzitetu La SapijencaRimu, Likovnoj akademiji u Urbinu, a trenutno predaje slikarstvo na Likovnoj akademiji u Akvili.

 Instalacija KORACI 02 e1556883010645 Gradska dešavanja: Instalacija italijanskog umetnika Alfreda Pirria u Jugoslovenskoj kinoteci

Instalacija KORACI 03 e1556883176895 Gradska dešavanja: Instalacija italijanskog umetnika Alfreda Pirria u Jugoslovenskoj kinoteci

Festival italijanskog filma održaće se ove godine od 21. do 26. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u okviru drugog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu – “Fare Cinema” i kao deo obeležavanja značajnih jubileja: 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda.

Fotografije: Promo

Editors choice