Leto je praktično već tu. A tu nastaju problemi sa kojima se susreće koža zbog visokih temperatura i vlažnog vazduha. Pogotovo izlaganje suncu, koje je samo po sebi izazov za kožu lica, posebno ako imate masniji tip kože.

Lojne žlezde koje su zaslužne za stvaranje prirodnih ulja (na površini kože) su u većoj funkciji tokom leta, ostavljajući lice poprilično masnim i sjajnim. Sa svim ovim promenama koje leti počinju da se dešavaju na koži – potrebno je promeniti regularnu rutinu za negu kože i prilagoditi je ovim letnjim uslovima.

Određene navike u nezi kože koje ne promenite, mogu da budu fatalne za vašu kožu lica. Ono što uradite koži nekada joj više šteti nego da to niste učinile. Greške u letnjoj nezi masne kože su česte, pa u nastavku saznajte da li neke od tih praktikujete! I potrudite se da ih ne  primenjujete u budućnosti.

Prekomerno čistite lice

Znam da vam je teško da se nosite sa masnim izgledom kože lica. Razumljivo je zašto tokom leta osećate potrebu da iznova i iznova perete lice, kako bi eliminisale takav izgled kože. Međutim, ako previše odlazite u kupatilo da to obavite, suzdržite se. Učestalim pranjem lica, otklanjate sva prirodna ulja. A ona su potrebna koži kako ne bi bila suva. Usled takvog nedostatka ulja, lojne žlezde kože lica proizvode još veću količinu sebuma. Dakle, prekomerno čišćenje lica samo pogoršava situaciju. Zato, ako vam koža deluje dosta masno tokom dana, koristite papirnu maramicu da utapkate višak ulja sa svog lica!

Preskačete piling za lice

Većina nas ima taj problem da zaboravlja da pilinge kože lica koje često radi tokom zimskog perioda (jer je tada koža znatno suvlja), radi i tokom leta. Tada se koža lica češće znoji, a to zajedno sa zagađenjem(koje je zastupljeno tokom cele godine) zapušava pore! A tako se i nakupljaju bakterije, koje izazivaju razne nepravilnosti na licu. Zato, da biste održavale pore čistim, kožu zdravom – odradite piling lica bar jednom nedeljno!

Ne pružate koži dovoljnu hidrataciju

Osobe sa masnim tipom kože često preskaču nanošenje hidratantne kreme tokom leta! Iako mislite da time pomažete svojoj koži, grešite. Masna koža mora biti hidrirana kao i svaki drugi tip kože. Razlika je samo u vrsti hidratantne kreme koja se koristi. Kada dođe letnji period, pronađite kremu laganije formulacije (baziranu na vodi) kako bi vaša koža dobila dovoljnu hidrataciju i bila nahranjena.

Comments