Nega i lepota zahtevaju mnogo pažnje, rada i truda. Ništa ne može da izgleda lepo ukoliko se pravilno prema tome ne odnosite, a to posebno važi za kosu. Da bi kosa bila zdrava, jaka, sa puno volumena i sjaja, nega koju joj dajete mora da bude ispravna i odgovarajuća vašem tipu kose. Da bi sve bilo baš onako kako želite, onda morate izbegavati greške koje su vrlo česte kod svih.

Nega kose započinje njenim pranjem, što je ujedno i osnovna stavka lične higijene. Tako treba obratiti pažnju na to čime je perete, jer šampon je taj koji veoma utiče na nju. Najbitnije je to da odaberete šampon koji je namenjen vašem tipu kose, a ne da koristite pogrešni. Pored toga, treba voditi računa o tome da je ne perete suviše često, ali ni proređeno. Pranje kose svaki drugi dan bi bilo najbolje, osim kada vaša kosa to ne zahteva, pa možete da produžite period između pranja još malo. Bitno je da šampon nanosite ispravno. Nikada ga ne stavljajte direktno na kosu, već istisnite iz ambalaže količinu poput većeg lešnika i između dlanova napravite penu. Onda penu nanesite na teme glave, trljajte prvo njega, pa odatle prenesite na celu dužinu.

Greške u nezi kose koje bi trebalo da izbegavaš Greške u nezi kose koje bi trebalo da izbegavaš

Uvek nakon pranja kose imajte naviku i deo rutine kada je negujete i hidrirate. Koristite balzame za lakše raščešljavanje, maske koje služe da se dlaka “nahrani” i neguje, te da postane čvršća i kvalitetnija. Kao i šampon, balzame i maske birajte uvek i samo prema tipu svoje kose. Vodite računa o tome da ne perete kosu vodom koja je pretopla ili veoma hladna, već da samo neki stepen bude iznad sobne temperature, što će biti prava temperatura za njeno pranje. Kosu prosušite peškirom uvek, tako što ćete je polako provlačiti od temena ka vrhovima, ali nikada ne umotavajte kosu u njega. Većina devojaka voli ovo da radi, ali ovaj postupak šteti, jer kida dlaku i uništava folikul.

Comments