Lična moć, hrabrost, samopouzdanje, sposobnost otpuštanja prošlosti i upravljanja svojim životom najtešnje su povezani sa prihvatanjem jednostavnih i grubih istina. Možemo biti zaista nežni, ljubazni i dobri, a istovremeno svesni brutalnih životnih postavki – ta svest nas oslobađa i omogućava nam da budemo ono što jesmo.

Niko nije toliko zauzet da ne može da odgovori na poruku ili poziv

To opravdanje ne bi trebalo da uvažavate, niti da ga praktikujete, jer je lažno. Ako nekome ne odgovorite na poruku, ili ne uzratite propušteni poziv (jer ste u trenutku primanja poruke ili poziva bili u gužvi) – ako zaboravite, to znači da vam to nije važno. Ili pretpostavljate da će vas ta osoba nečim gnjaviti, ili želite da izbegnete negativan odgovor, ili tu osobu ne poštujete. Budite pošteni – vi poznajete taj osećaj, imali ste ga mnogo puta. Prevrnuli ste očima kad ste videli nečiju poruku ili poziv i jednostavno ih ignorisali. Dozvolili ste sebi da zaboravite da odgovorite, a to je, samo po sebi, poruka i odgovor. Kad vama neko ne odgovara, oseća to isto. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ida Zeile (@idazeile)

Svako gleda svoje interese

Što je neko iskreniji, neposredniji i stabilniji, to je lakše sa njim postići i održati svaki dogovor, jer on zna šta hoće, šta ne dolazi u obzir, a šta bi da izbegne, ako može (šta mu je u interesu) i o tome otvoreno pregovara. Nema ničeg pogrešnog u tome što svako gleda svoje interese, jedino je pogrešno lagati sebe i druge da to nije tako. Ko sebe, svoje potrebe i želje stavlja na prvo mesto, u stanju je da uvaži potrebe i želje drugih i da postigne kompromis, ili utvrdi da kompromis i dogovor nisu mogući – a to je pošteno, štedi vreme i energiju i omogućava traženje boljih rešenja. Postavite i držite svoje granice i poštujte tuđe – jednostavan recept za održavanje zdravih i stabilnih odnosa, u svim životnim aspektima. 

Nikada neće svi biti zadovoljni

Ako samo želite da svi budu zadovoljni i ne možete da budete mirni i zadovoljni sobom, ako i drugi oko vas nisu zadovoljni, onda imate problem – nikada nećete biti zadovoljni, jer nikada neće svi oko vas biti zadovoljni. Nije na vama da pravite atmosferu, obezbeđujete komfor i sigurnost, da preuzimate na sebe ono što je drugima previše, da se “podmećete” u svakoj situaciji, da bi stvari išle glatko (u porodici, na poslu, sa prijateljima…) Ako to ipak činite, jer ste svesniji, organizovaniji, preduzimljiviji i u kritičnim situacijama mirniji i sabraniji od drugih, onda ste rođeni vođa i verovatno već imate neku lidersku poziciju ili ulogu. Ali ako samo želite da svima ugodite, kako biste izmamili ljubaznost, osmeh, potvrdu da ste dobri i fini, nikada nećete sasvim poverovati u to (u svoje vrednosti i kvalitete), jer će se neko uvek mrštiti i biti nezadovoljan. 

Comments