Oticanje je sasvim normalna stvar i u redu je ako vaše telo izgleda drugačije ujutru i uveče. Ujutru je vaš stomak prazan, logično je da tad bude uvučen i da vam se tada najviše dopada kako izgledate. No, posle obroka, on naraste, jer je napunjen sa hranom i to oticanje je često nešto što hoćemo da sakrijemo.

Zapravo, telo ne mora da se menja samo neposredno nakon obroka, može izgledati drugačije i kada popijete čašu vode, kada trenirate, kada popijete proteinski šejk, kafu – šta god. Šta god da unesete u telo, to će se videti – i tome se posvećuje premalo pažnje.

Neko više, neko manje otiče, ali ničije telo ne izgleda isto pre i posle obroka, niti ujutro i uveče. Oticanje ne znači da ste se ugojili, ono je prirodan proces, jer kada jedete i pijete tečnost, ta hrana fizički mora da negde ode.

Naravno, sve u preteranim količinama nije normalno, pa tako ni oticanje. Konstantna otečenost, osećaj težine u stomaku, preterana otečenost može biti simptom neke bolesti i problema sa crevima. Zato, ako ste često otečeni i puni gasova, osećate se tromo – to može da bude znak da treba da posetite lekara, koji će vas uputiti na dalje preglede.

Ovde pričamo o onom normalnom, bezopasnom oticanju. Vi najbolje znate šta je za vas normalno, kako se osećate ili da li sad otičete više nego inače. Zato, nemojte osećati sramotu kada vaš stomak naraste, kada je veći nego što biste voleli. Sam će se vratiti na svoje mesto kada svarite hranu. Kod oticanja je najbitnije da se ne osećate neprijatno i da prihvatite da je to zdravo funkcionisanje organizma. 

Standardi lepote su toliko nerealni da svi imamo pritisak da stalno moramo da izgledamo savršeno, a ničije telo ne uspeva stalno da ispuni sve te standarde. Očekujemo od sebe da izgledamo isto u toku celog dana, a ne menja se samo vaš stomak, već i lice, pa čak i drugi delovi tela.

Kada realno sagledamo, to više nije pitanje (ne)savršenstva, jer telo je prosto takvo, i mi tu ništa ne možemo promeniti. Ali, živimo u takvom društvu da se kao ideal predstavlja nešto što nikad niko ne može da postigne. Da, i modeli, fitness treneri, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, svi oni otiču. Samo se o tome ne govori, ili se bar ne govori dovoljno.

No, ono što u poslednje vreme na internetu možemo videti jeste da pojedini influenseri govore o svemu tome. Mnoge influenserke su počele bez filtera da pokazuju svoje telo, celulit, strije, stomačić. Pokazuju kako tačno ti influenseri poziraju kako bi na fotografiji ispali savršeno i koji se sve fotošopovi koriste da bi zadržali te nerealne standarde lepote. I veoma je dobra stvar što na internetu možemo videti i tako nešto, zato što to pomaže da se osetimo bolje u svojoj koži.

Zato, hajde da prihvatimo tela onakva kakva su, a svako je drugačije, jedinstveno i prelepo na svoj način, sa svim svojim dlačicama, ožiljcima, strijama, celulitom, oticanjem, bubuljicama i proširenim porama!

Naslovna fotografija: isntagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments