Kada malo bolje razmislite, haljine sa šlepom su generalno rezervisane za venčanja ili luksuzne događaje na crvenom tepihu, ali ovog proleća su šlepovi u centru pažnje, zahvaljujući dizajnerima koji su dodali nešto više tkanine na svoje komade nego obično – i zbog kojih se možete osećati kao glavni junak kad ih obučete.

Uzmite, na primer, haljine i suknje sa revija za proleće/leto 2023, gde su su dizajneri prikazali sve od visokog do niskog poruba, kao i asimetrične suknje koje su izgledale kao da su iscepane, do punih šlepova. Na reviji brenda Blumarine, gde su se Y2K pop pank stilovi probijali kroz pistu, dizajner Nicola Brogano je predstavio asimetrične jersey haljine u roze i pepeljastim nijansama sa trakama do poda. Zatim, moramo pomenuti i Acne, koji je predstavio asimetrične šlepove na svilenkastim haljinama koje su oponašale tradicionalne haljine sa crvenih tepiha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Acne Studios (@acnestudios)

Haljine sa šlepom – kako ih dizajneri oživljavaju?

Jasno je da dizajneri preispituju kako tradicionalni šlepovi na haljinama izgledaju 2023. godine, posebno imajući u vidu da moda za crveni tepih, kao i svečana i svadbena moda, prolaze kroz tranziciju. Ukoliko ste ispratili različite ceremonije dodela nagrada koje su nedavno održane, na primer, mogli ste da vidite kako su šlepovi poprimili nove oblike. Tu možemo izdvojiti Elisabeth Banks koja je nosila crnu haljinu sa mašnom koja se pružala do poda na Vanity Fair Oscars žurci. Isto tako, plus-size model Ashley Graham nosila je providnu haljinu na crvenom tepihu Oskara, na kojoj su se nalazila dva šlepa koji su bili produžetak rukava.

Opet kažemo, iako ovaj trend možda deluje kao da je rezervisan samo za specijalne prilike, novi oblik koji vidimo u 2023. godini ne može da vas ne natera da ponovo razmislite i isprobate šlep u casual stajlinzima. Uzmimo kao još jedan primer Saint Laurent reviju koja je predstavila kolekciju za jesen 2023, gde je dizajner Anthony Vaccarello predstavio niz dugih dodataka koji su visili sa moćnih blejzera koje su nosili modeli, stvarajući na taj način efekat šlepa.

Pročitajte i ovo: 6 TikTok trikova koji će svaki vaš autfit uzdići na viši nivo

Sa druge strane, brend Bernadette je prikazao set mini-suknji sa trakama materijala koje su se pružale do poda u raznim bojama – idealno za letnje dane, ako nas pitate. To nas je asociralo i na Prada reviju iz 2022. godine, kad su oni predstavili i mikro i mini-suknje sa dodatnim trakama.

Ako sagledamo stvari iz šire perspektive, ovaj trend je vrsta “otkačenog” okretanja od formalnosti koja je do sada bila važna u modi poslednjih nekoliko godina. Zato vam predlažemo da ove, 2023. godine, nosite šlepove u vidu različitih komada, bilo u kombinaciji sa jednostavnim sandalama i vašom omiljenom extra torbicom, preko nesvakidašnjih pantalona, ili čak sa klasičnom majicom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMKHAI (@simkhai)

Kako da nosite haljine sa šlepom

Najlakši način da nosite haljine sa šlepom su kraće vrste šlepa, koji se jedva “vuče” po podu. Zapravo, ako želite dramatičan izgled, ne postoji predugi šlep. Najpraktičniji način da nosite ovaj tip haljine je da odaberete model koji ima šlep koji se može otkačiti. To takođe znači da možete da kreirate dva različita looka od samo jedne haljine – što je win-win situacija.

Još jedna opcija je da odaberete haljinu sa kraćim šlepom i uparite je sa ležernim cipelama kao što su patike ili sandale za opušteniji izgled. Takođe, možete odabrati haljinu sa jednostavnim, nenametljivim šlepom i dodati joj teksas jaknu ili kardigan, opet sa casual izgled. Sve je u pronalaženju prave ravnoteže između formalnih i ležernih elemenata kako bi haljina odgovarala vašem individualnom stilu i prilici.

Mogli biste da izaberete i prolećnu/letnju lepršavu haljinu sa blagim šlepom i uparite je sa sandalama i jednostavnim nakitom za šik, ali casual izgled. Pored toga, zašto ne biste isprobali slojeve i haljinu sa šlepom obukli preko helanki ili para teksas šortsa, i dodate tom autfitu par naočara za sunce i torbicu preko tela.

Pročitajte i ovo: Bella Hadid je ponovo digla prašinu u svetu mode! Ugg sa platformom su uveliko IN

Naslovna fotografija: instagram.com/acnestudios

Nenad Grubanoski

Comments