U savremenom svetu penkalo je odavno zamenjeno mnogo praktičnijim hemijskim olovkama. I same hemijske olovke danas sve više bivaju zamenjene tastaturama računara i telefona koje nam omogućavaju da brže i lakše prenesemo svoje misli. Ipak, jedan skorašnji primer nam je pokazao da samo zato što ih više ne koristimo za pisanje, ne znači da penkala ne možemo upotrebiti u druge svrhe.

Kada se udruži kreativni tehnolog Džon Nasej (John Nussey) sa studentom Stivenom Tajem (Steven Tai) na njegovom diplomskom radu, vrhovi penkala dobijaju potpuno novu primenu, ovog puta u modnoj industriji. Naime, Džon i Stiven su zajedničkim snagama i umećem kreirali haljinu ukrašenu sa čak 795 vrhova penkala. I to nije sve! Ova ogromna količina vrhova penkala je poređana u 42 reda na haljini i povezana sa malim motorima koji su nekada korišćeni u izradi mobilnih telefona. Ovi motori se napajaju litijumskom baterijom i po programiranom redosledu pokreću vrhove penkala, stvarajući tako efekat svetlucanja lepši i upadljiviji od bilo kakvog štrasa i šljokica koje inače viđamo na haljinama sa modnih pisti. Tokom vremena, ritam i način vibracije vrhova penkala se menja, dajući haljini uvek drugačiji izgled.

Osim što je unikatna i upadljiva, postoji još jedan detalj koji ovu haljinu razlikuje od drugih, a to je da ona teži čitavih 6.5 kilograma. To je možda čini veoma nepraktičnom za nošenje, ali ni trunku manje značajnom kao kreativno umetničko delo. Pogledajte kako je pravljena i koji je bio krajnji rezultat.

Pen Nib Dress Flickr Pholto Sharing Mozilla Firefox Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing dMozilla Firefox picnik Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing Mfozilla Firefox picnik Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing Mozilla fFirefox picnik Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing Mozilla Firefox picnik Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing Mozillad Firefox picnik Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing Mozillga Firefox picnik Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr Photo Sharing f Mozilla Firefox Haljina od penkala Pen Nib Dress Flickr f Photo Sharing Mozilla Firefox picnik Haljina od penkala


Milica “Venoma” Nedeljković je student ekonomije iz Beograda i autor bloga Venoma’s Fashion Diary. Obožava slatkiše i šoping, a inspiraciju traži na modnim pistama poznatih kreatora. Provodi svoje dane negde između fakulteta, kafića i večite potrage za najnižim cenama i najboljim ponudama u gradu.

Comments