Ovde su The Beatles započeli svoju karijeru. Ovde su se rodili Mendelson (Felix Mendelssohn), Brams (Johannes Brahms), ali i hamburger.

Hamburg za razliku od ostalih gradova u Nemačkoj i ne nosi baš tako obično i jednostavno ime. Naime, pun naziv je Slobodni i hanzeatski grad Hamburg (Die Freie und Hansestadt Hamburg). Kao najveća morska luka, drugi nemački grad po veličini, a pored toga je i šesti po veličini u Evropskoj Uniji. Nalazi se na severu zemlje, na ušću Alstera i Bile u Elbu, a zatim se severozapadno na nekih stotinak kilometara uliva u Severno more. Današnje granice grada određene su tek 1. aprila 1968. godine.

Slika 148 Hamburg: Zelena metropola

Gradska kuća

Zahvaljujući geografskom položaju, ima primorski šarm i sa kosmopolitskim duhom ubraja se u jedan od najlepših gradova Evrope. Pruža svojim stanovnicima i turistima pravu urbanu džunglu, dokazujući da savršeno sređen urbanizam i priroda imaju svoje zajedničko mesto. Prošle 2011. godine, izabran je za ekološku prestonicu Evrope, što nikako nije za čuđenje, pošto gotovo polovinu teritorije grada prekriva zelenilo parkova, šume i zaštićena područja. Svojim gostima, ali i domaćinima nudi gradski i život u prirodi, mnoštvo hotela, restorana, pozorišta i radnji, lepe plaže na Elbi i zelenu obalu Alstera, živahnu luku, kao i znamenitosti iz istorije grada duge preko 1,200 godina.

Slika 238 Hamburg: Zelena metropola

Pogled sa jezera

Čežnju za daljinom i putovanjima svakako pruža hamburška luka, a gradski kanali (Fleete) i Alster ovom gradu daruju jedinstveni morski ambijent. Turisti se mogu vrlo jednostavno snaći u Hamburgu, jer je centar kompaktan, a sistem transporta izvrstan. Najbolje je kupiti kartu gradskog prevoza, koja obuhvata vožnje S-Bahn i U-Bahn linijama metroa, autobusima, kao i nekim brodskim linijama, a Hamburg Card obuhvata i popuste na ulaznice u neke muzeje ili za neke manifestacije. Te karte se kupuju na centralnoj železničkoj stanici Hauptbahnhof, u centru grada.

Ono po čemu se ovaj severnonemački grad nalazi na prvom mestu u Evropi jeste broj mostova. Ima ih više od Venecije. I više od Amsterdama. A više i od oba zajedno. Statistika kaže preko 2,500, a kako je grad u neprestanoj izgradnji, još uvek “niču” novi. Na plažama, kejovima i rečnim marinama, među luksuznim kruzerima, velikim teretnim brodovima i sa puno ljubavi restauriranim muzejskim brodovima, ova luka je od svetskog značaja. U centru grada, kraj jezera Aussenalster nalaze se sve veće turističke tačke.

Mönckebergstraße je jedna od šoping zona, a u njenoj blizini se nalaze i dve crkve, crkva Svetog Jakova (St. Jacobi Kirche) iz XIII veka i crkva Svetog Petra (St. Petri Kirche) iz XI veka. Nedaleko odatle su ostaci male tvrđave iz IX veka, Hammaburg, po kojoj je ovaj grad i dobio ime. Na desnoj strani reke Elbe nalazi se pijaca Fischmarktpo na kojoj, kako kažu, vredi probati neke od lokalnih specijaliteta.

Slika 335 Hamburg: Zelena metropola

Luka Hamburg

Naravno, Hamburg ima veoma živu modnu i kulturnu scenu. Skupoceni butici, radnje sa antikvitetima i delikatesima i centralne ulice zaista pozivaju na neponovljivu kupovinu. Kada padne veče preko tri stotine pozorišta, muzičkih scena, varijeteta i malih umetničkih pozornica, kao i neizostavni svetski hitovi mjuzikala poput Diznijevog (Walt Disney) “Kralja Lavova” (The Lion King), čine da kulturna ponuda Hamburga bude svetskog formata. Simbol za “muziku budućnosti” je Elbska filharmonija (Elbphilharmonie). A nastaje i impozantna koncertna kuća u okviru luke, koja će postati novi simbol grada.

Poslednjih godina u Hamburgu su se smestili vodeći nemački i međunarodni izdavači knjiga i publikacija. Hamburg je i grad kulture koji ima više zajedničkih karakteristika sa svojim susedima Dancima, pa čak i sa Englezima, nego sa južnom Nemačkom.

Za sate pune doživljaja pobrinuće se čuvena ulica Reperban (Reeperbahm), koja je jedan od kurioziteta ovog grada, slična onoj poznatijoj u Amsterdamu – “ulica crvenih fenjera”, sa brojnim klubovima, diskotekama, barovima, kafićima i kafeima. Osim toga, Hamburg je naširoko poznat i po festivalu DOM, najvećem narodnom festivalu severa, po lepotama Alstera, proslavi rođendana luke, osunčanoj ribljoj pijaci, japanskom prazniku cvetanja trešnje, kao i božićnoj atmosferi sa brojnim vašarima. Nemoguće je priču o Hamburgu završiti, a da se ne pomene hamburger. Hamburger sa velikim H kao fudbalski tim, ali i hamburger – mister brze hrane. Iako je najpopularniji u Americi, njegovo mesto rođenja je upravo Hamburg.

Ostaje pitanje, da li su njegovi stanovnici Hamburgeri?

Slika 430 Hamburg: Zelena metropola

Gradski kanali i središte mnogobrojnih kafića


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Comments