U čast haute couture nedelje mode u Parizu podsećamo se šta ovaj pojam zapravo znači, analiziramo ga, ulazimo u detalje i brojke i sve ono što znamo i ne znamo.
Da krenemo redom, od početka dakle. Odmah da razjasnimo nešto, couture i haute couture nisu ista stvar. Dok se termin couture odnosi na bilo koji odevni predmet koji je ručno rađen i unikatan, haute couture je specijalna oznaka koju je kreirala francuska vlada. Da bi modna kuća bila smatrana haute couture kućom, brend mora da ima svoj atelje u Parizu sa minimumom od 15 stalno zaposlenih i mora da predstavi minimum 35 lookova, dva puta godišnje. Svake godine Chambre Syndicale de la Haute Couture predstavlja zvaničnu listu onih kuća koje su ispunile uslove i specifikacije.

Haute couture, kada bukvalno prevedemo znači umetnost “visokog šivenja”. Sa početkom u kasnom 19. veku u Parizu, ovaj termin podrazumeva najfiniju modu koja se može zamisliti, modu u svom samom vrhuncu. Najrazrađeniji komadi i detalji, najkvalitetnije tkanine, najintrigantniji dizajn. Komadi su rađeni isključivo rukom i prema merama osobe koja ih nosi, i podrazumevaju ozbiljan, dugotrajan posao i ceo tim visoko specijalizovanih dizajner, krojača i umetnika sa velikim iskustvom u couture tehnikama. Upravo zato samo 14 dizajnera ima dozvolu francuskog ministarstva industrije da njihov (ili brend za koji rade) nosi “haute couture” titulu.

Comments