Barselona, jedan od najlepših španskih gradova, kao i sveta  u mojim mislima i sećanjima zauzima posebno mesto, a verujem da bi se sa mnom složili i drugi svetski putnici koji su boravili u ovom gradu. Muzeji, pozorišta, galerije i noćni život zadovoljavaju impresivno visoke standarde. Ovaj umetnički i dizajnerski centar ima puno ponuda za sve svoje posetioce.

Ovaj veličanstveni grad osvaja na prvi pogled svoje posetioce. Razlog tome je nesumnjivo njegova izuzetna lepota i autentičnost, ali i poseban tretman koji svaki turista ima u njemu kako bi se što bolje susreo i upoznao sa ovom katalonskom lepoticom.

barselona Hedonistički vodič kroz Barselonu

Mi ćemo naše uživanje početi opuštajućom šetnjom i usput razgledati radnje u najdužoj aveniji u Barseloni, a i samoj Španiji – La Rambli, pešačkoj zoni sa preko stotinu kafića i restorana. Dok odmaramo u jednom od kafića naručićemo španski specijalitet ćurose sa toplom čokoladom i uživati u blagom povetarcu i suncu, kao i u posmatranju  prolaznika i njihovom neobičnom i šarenom stilu. Duž same ulice nalazi se i bezbroj improvizovanih cvećara, knjižara i raznih štandova na kojima se prodaju ptice i male životinje kao i razni suveniri, ali tu su i žongleri, ulični pevači i drugi umetnici koji crtaju po pločniku, žive statue koje se pomeraju i idealne su za fotkanje neobičnih fotografija. Pošto smo odabrali svoj buket cveća, za mene ruže nežno roze boje i razglenice (njihovo sakupljanje je veoma lep hobi), uzećemo i voćni kup na Placa Real-u i nastaviti prema parku Guelj (Guell), koji je u svom prepoznatljivom art-nouveau stilu radio njihov čuveni arhitekta Antonio Gaudi. Park je zaista predivan i pravo je remek delo, a i vrhunsko uživanje je šetati njegovim neobičnim kamenim stazama po suncu i slušati špansku muziku. Klupe u parku su urađene kao mozaici od šarenih pločica i nijedna nije ista, a sa njih se pruža predivan pogleda na sam park i deo grada. Zauzmite mesto na svojoj.

hrana barselona Hedonistički vodič kroz Barselonu

Našu šetnju ćemo nastaviti obilaskom gotske četvrti i svratićemo u omiljeno mesto Pabla Pikasa “Els Quatre Gats”, koje iako je renovirano i dalje ima svoj boemski šarm. Tu ćemo isprobati neki od njihovih tapasa (hladna predjela lepo se slažu sa voćnim vinom – sangrijom, koja je još jedan od španskih specijaliteta), a zatim ćemo produžiti na Barsenoletu , predivnu plažu blizu samog centra grada. Mogli bismo da ručamo u nekom paelja (najčešće za osnovu ima pirinač sa dodacima povrća ili morskih plodova ) restoranu na samoj plaži i da uživamo svim čulima, predivnog pogleda na more, sitan pesak i talase dok nas njihov šum umiruje i odvodi u sanjarenje. Nastavićemo u pravcu Olimpijskog sela gde možemo razgledati različite stilove španske arhitekture. A možemo se odlučiti i za posetu jednom od najvećih evropskih akvarijuma.

Pošto smo ljubitelji umetnosti posetićemo i muzeje čuvenih slikara Huan Miroa, Salvadora Dalija (u ovom muzeju posebnu pažnju treba obratiti na prelepi nakit koji je dizajnirao sam umetnik) i Pabla Pikasa koji čine sveto trojstvo katalonske umetnosti . Potom i dela već pomenutog arhitektonskog genija Gaudija, poput nedovršene crkve Sagrada Familija koja ostavlja svog posmatrača bez daha svojom neobičnošću i veličanstvenočšću. Na brdu Monžujik (Montjuic) uživaćemo u zalasku sunca iznad grada uz laganu muziku i užinu, onda pravac do podnožja gde nas čekaju Magične fontane posebna atrakcija ovog grada uz spektakl vode, muzike i svetla. I na kraju idemo u najbolji klub u gradu Razzmatazz . Mnogi poznati bendovi poput Chemical Brothers, Massive Attack, Coldplay, Blur i Oasis nastupali su ovde u svojim ranim danima.

Zapamtite: za Barselonu vam nikada nije dosta samo jedan dan  i kada se zaljubite u ovaj grad stalno ćete želeti da mu se vratite.

Izvor fotografija: unsplash.com


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a ”Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments