Kada je 1976. godine, japanski dizajner Juko Šimicu osmislio lik bele mačke, nije ni sanjao da će ona postati toliko popularna. Sada širom sveta devojčice, devojke, žene kupuju igračke, parfeme, donji veš, garderobu, torbe i dr. sa likom Hello Kitty.

hello kitty toaster Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Proizvodi Hello Kitty su zasnovani na originalnoj TV seriji u vidu crtaća. Predstavnik “Sanrio“, firme koja je dizajnirala Hello Kitty, kaže da su njenom liku namerno izostavili usta jer bez njih je lakše projektovati svoja osećanja na karakter, kao i da čovek može biti i srećan i tužan uz Hello Kitty. Trenutno, Hello Kitty je proširio proizvodnju na globalnom nivou i razvija licenciranje aranžmana u vrednosti od $10 do $500 milijardi dolara godišnje.

Sve je počelo kada se njen lik pojavio na tašni 1974. godine u Japanu, a dve godine kasnije doveden je i u USA.

hello kitty wallpaper val Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Od tašni, preko garderobe, nakita i kozmetike, ovaj lik se našao i na automobilima, televizorima, tosterima, računarima, gitarama i mnogim drugim aparatima. Hello Kitty ima i sopstveni brendirani album pod nazivom “Hello world“ u izvođenju više poznatih umetnika, kao i desetak video igrica.

7 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Poznata, tamnoputa manekenka i dizajnerka Kimora Li Simons (Kimora Lee Simmons), dizajnirala je skupoceni nakit sa likom Hello Kitty koji se prodavao u rasponu od $300 do $5000 dolara. Nakit je ručne izrade i sastoji se od dijamanata, kamenja, poludragog kamenja i 18k. zlata.

hello kitty jewelry 01 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Velika slava ove mačke dovela je do otvaranja dva zvanično licencirana Hello Kitty tematska parka “Harmonyland“ i zatvoreni “Sanrio Puroland“. Takođe postoje i tematski restoran i poslastičarnica.

harmonyland01 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Koliko je sve daleko otišlo govore u prilog i činjenice da je od 2009. godine Američka banka počela da nudi Hello Kitty – tematske tekuće račune, pri čemu vlasnik naloga dobija i visa karticu sa likom mačke.

hello kitty credit card Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Tajvanska kompanija “Eva Airways“ napravila je komercijalni putnički avion sa njenim likom, nazvan Hello Kitty.

Hello Kitty 1 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

2008. godine u Tajvanu, otvoreno je i tematsko porodilište. Svi zaposleni nose uniforme sa likom Hello Kitty, takođe sve sobe su dekorisane mačkom, kao i posteljina, ćebad, ali i rodni list. Vlasnik bolnice kaže da je sve osmišljeno u cilju da se trudnici smanji stres prilikom porođaja.

hello kitty hospital1 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Od 2007. godine, Tajvanski policajci koji su počinili manje prestupe, kao što je parkiranje na pogrešnom mestu i slično, primorani su da za kaznu nose roze Hello Kitty poveze za ruku nekoliko dana.

hello kitty thai police det Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Hello Kitty brend porastao je kada su slavne ličnosti usvojile i počele javno da prezentuju Hello Kitty kao modni trend.

lady gaga hello kitty 1 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

katyperryhk001 Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Nema sumnje da je ova umiljata mačka, i bez osmeha, osvojila simpatije širom sveta. Poželimo joj da bude večna kao i Barbie.

hello kitty cat costume Hello Kity  mačka koja je osvojila ceo svet

Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Comments