Nakon velikog uspeha izložbi 4 mačora i Andy Warholl i američki pop art, najuzbudljivija umetnička sezona decenije u Galeriji New Moment, ART TRILER 2014, nastavlja se otvaranjem izložbe Helmut Newton i erotska fotografija koja predstavlja još jedan poklon Galerije New Moment kulturnoj sceni Beograda.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment  Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

25 orignialnih grafika najpoznatijih svetskih erotskih fotografa među kojima su Helmut Newton, Sam Taylor Wood, Nobuyoshi Araki, Greg Gorman, Man Ray, Jeanloup Sieff, Nan Goldin i Ralph Gibson biće predstavljeno beogradskoj publici od 23. septembra do 23. oktobra 2014.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 1 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Sada već kultne erotske fotografije Helmuta Newtona proslavljaju koncept života kao performansa u kome seks i nasilje, postavljeni kao pozorišna drama, uprkos uzbuđenju koje izazivaju, prevode seksualnost iz oblasti emocija i ljubavi u obezličeno polje ukusa i stila.

Pored Newtonovih uzbudljivih dela, izložba prikazuje i fotografije koje potpisuju Sam Taylor Woods u čijem prikazu tela vidimo poigravanje sa statikom, geometrijom, ravnotežom i gravitacijom, Nobuyoshi Araki koji naglašava razotkrivenost postavljajući boju kao simbol Erosa, a čin fotografisanja je prepun emocija poput seksualnog čina.

Primarnost estetskog snažno je prisutna u predstavi fizičke intimnosti koju nam daje Greg Gorman. Nadrealisti poput Man Raya posvetili su posebno značajnu pažnju erotskoj fotografiji, dok kontrasti crnog i belog i upotreba svetla i senke unose neophodno uzbuđenje i dodatno „dramatizuju“ prizor, makar samo sastavljen od fragmentisanog tela žene, kako ih vide Jeanloupe Sieff i Ralph Gibson. Od sredine 70-ih godina liberalizacijom celokupnog društva javlja se i muška erotska fotografija kao i queer fotografija koja sadrži i izrazito politički karakter, a koju na ovoj izložbi možete videti kroz objektiv Nan Goldin.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 2 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Erotska fotografija je prešla dug put od svojih skromnih početaka sredinom 19. veka do savremenih ostvarenja brojnih umetnika i fotografa. Umetnici modernizma donose promenu i izvode erotsku fotografiju u polje javnog, a njihovi eksperimenti sa fotografijom, spajanje fantastike, inovativnih fotografskh postupaka i portretisanje uveli su erotsku fotografiju u korpus visoke umetnosti i priznate umetničke prakse.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 3 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Model po kome funkcioniše erotska fotografija se nije mnogo izmenio. Savremena erotska fotografija, baš kao i ona od pre 150 godina, klasifikuje svoje subjetke kroz prepoznatljive modele popularne kulture varirajući njihove imidže sa stereotipiziranim rodnim ulogama žena i na taj način gradi fantaziju na osnovama socijalne stvarnosti.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 6 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

O Helmutu Newtonu

Helmut Newton (1920-2004) je bio nemački umetnički fotograf koji je svetsku slavu stekao 1970. radeći za francuski Vogue. Svoje umetničko obrazovanje počeo je u berlinskom ateljeu slavne modne fotografkinje Elsie Simon kada mu je bilo samo 16 godina, sa željom da postane paparaco fotograf. Već u osamnaestoj isprobao se kao reporter lista Singapore Straits Times odakle je, posle svega dve nedelje, otpušten zbog „nesposobnosti“. Stvarajući zavodljive, glamurozne i šokantne fotografije svojih prelepih i neponovljivih modela stao je u red najvećih modnih fotografa 20. veka. Njegovi modeli uhvaćeni su u situacijama koje se mogu odrediti kao trenutne, a šta će se dogoditi u sledećem trenutku mora da smisli svaki posmatrač sam. Svoju prvu samostalnu izložbu Newton je imao tek 1975. godine u Parizu, u zrelim pedesetim godinama. Osamdesetih godina prošlog veka nastavlja da bude upečatljiv i uticajniji nego ikada. Za njega je fotografija sveobuhvatni i beskrajni proces istraživanja, čime neosporno dokazuje svoj identitet.

Za sve potrebne informacije obratite se PR Agenciji New Moment putem telefona 011 3222 315 ili mejla milkica.stankovic@newmoment.com

Comments