#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Nakon velikog uspeha izložbi 4 mačora i Andy Warholl i američki pop art, najuzbudljivija umetnička sezona decenije u Galeriji New Moment, ART TRILER 2014, nastavlja se otvaranjem izložbe Helmut Newton i erotska fotografija koja predstavlja još jedan poklon Galerije New Moment kulturnoj sceni Beograda.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment  Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

25 orignialnih grafika najpoznatijih svetskih erotskih fotografa među kojima su Helmut Newton, Sam Taylor Wood, Nobuyoshi Araki, Greg Gorman, Man Ray, Jeanloup Sieff, Nan Goldin i Ralph Gibson biće predstavljeno beogradskoj publici od 23. septembra do 23. oktobra 2014.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 1 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Sada već kultne erotske fotografije Helmuta Newtona proslavljaju koncept života kao performansa u kome seks i nasilje, postavljeni kao pozorišna drama, uprkos uzbuđenju koje izazivaju, prevode seksualnost iz oblasti emocija i ljubavi u obezličeno polje ukusa i stila.

Pored Newtonovih uzbudljivih dela, izložba prikazuje i fotografije koje potpisuju Sam Taylor Woods u čijem prikazu tela vidimo poigravanje sa statikom, geometrijom, ravnotežom i gravitacijom, Nobuyoshi Araki koji naglašava razotkrivenost postavljajući boju kao simbol Erosa, a čin fotografisanja je prepun emocija poput seksualnog čina.

Primarnost estetskog snažno je prisutna u predstavi fizičke intimnosti koju nam daje Greg Gorman. Nadrealisti poput Man Raya posvetili su posebno značajnu pažnju erotskoj fotografiji, dok kontrasti crnog i belog i upotreba svetla i senke unose neophodno uzbuđenje i dodatno „dramatizuju“ prizor, makar samo sastavljen od fragmentisanog tela žene, kako ih vide Jeanloupe Sieff i Ralph Gibson. Od sredine 70-ih godina liberalizacijom celokupnog društva javlja se i muška erotska fotografija kao i queer fotografija koja sadrži i izrazito politički karakter, a koju na ovoj izložbi možete videti kroz objektiv Nan Goldin.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 2 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Erotska fotografija je prešla dug put od svojih skromnih početaka sredinom 19. veka do savremenih ostvarenja brojnih umetnika i fotografa. Umetnici modernizma donose promenu i izvode erotsku fotografiju u polje javnog, a njihovi eksperimenti sa fotografijom, spajanje fantastike, inovativnih fotografskh postupaka i portretisanje uveli su erotsku fotografiju u korpus visoke umetnosti i priznate umetničke prakse.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 3 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

Model po kome funkcioniše erotska fotografija se nije mnogo izmenio. Savremena erotska fotografija, baš kao i ona od pre 150 godina, klasifikuje svoje subjetke kroz prepoznatljive modele popularne kulture varirajući njihove imidže sa stereotipiziranim rodnim ulogama žena i na taj način gradi fantaziju na osnovama socijalne stvarnosti.

Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment 6 Helmut Newton i erotska fotografija u galeriji New Moment

O Helmutu Newtonu

Helmut Newton (1920-2004) je bio nemački umetnički fotograf koji je svetsku slavu stekao 1970. radeći za francuski Vogue. Svoje umetničko obrazovanje počeo je u berlinskom ateljeu slavne modne fotografkinje Elsie Simon kada mu je bilo samo 16 godina, sa željom da postane paparaco fotograf. Već u osamnaestoj isprobao se kao reporter lista Singapore Straits Times odakle je, posle svega dve nedelje, otpušten zbog „nesposobnosti“. Stvarajući zavodljive, glamurozne i šokantne fotografije svojih prelepih i neponovljivih modela stao je u red najvećih modnih fotografa 20. veka. Njegovi modeli uhvaćeni su u situacijama koje se mogu odrediti kao trenutne, a šta će se dogoditi u sledećem trenutku mora da smisli svaki posmatrač sam. Svoju prvu samostalnu izložbu Newton je imao tek 1975. godine u Parizu, u zrelim pedesetim godinama. Osamdesetih godina prošlog veka nastavlja da bude upečatljiv i uticajniji nego ikada. Za njega je fotografija sveobuhvatni i beskrajni proces istraživanja, čime neosporno dokazuje svoj identitet.

Za sve potrebne informacije obratite se PR Agenciji New Moment putem telefona 011 3222 315 ili mejla milkica.stankovic@newmoment.com

Editors choice