Ako osećate da vam je pod hitno potrebna porcija grilovanog mesa uz dobru salatu i domaću grappu – ovo je pravo mesto na koje da odete. Meni u “SkaraBar”-u (u bukvalnom prevodu “RoštiljBar”) staje na jednu stranicu A4 formata, uključujući predjela i dezerte, ali je kvalitet hrane na neverovatno visokom nivou. “Vino kuće” dolazi iz južnih delova Francuske, a za nešto sofisticiranije mušterije postoji sjajan odabir australijskih, austrijskih i francuskih vina. Pored toga, ovo je jedno od retkih mesta u gradu koje dozvoljava da donesete svoju bocu vina.

Stanislav, vodeći partner “SkaraBar”-a, jedan je od prvih ugostitelja u Sofiji. Za njega je vođenje restorana posao sa punim radnim vremenom i apsolutnom posvećenošću, nikako usputna zabava. Mi ga znamo još iz perioda kada se vratio iz Atine sredinom devedesetih godina i tek dobijenom diplomom master studija iz istorije, ali, umesto da je sanjao o akademskoj karijeri, imao je jasnu viziju o restoranu koji je želeo da otvori kada se vrati kući. Njegov prvi lokal pod nazivom “Beyond The Alley, Behind The Cupboard”, dizajniran je veštom rukom prijatelja lokalnih umetnika i scenografa, i vrlo je brzo postao uspešno mesto koje je privlačilo VIP ličnosti i lokalne biznismene, kao i političare, od kojih je jedan bio i Bil Klinton (Bill Clinton). Mesto je postalo nedosežno ljudima za koje je restoran prvenstveno namenjen – umetnicima. Tako da je pre nekoliko godina Stanislav napravio oštar rez, zatvorio taj luksuzni i preskupi restoran i vratio se osnovama – roštilj u gradu Sofiji.

ddd3 Hit the East: SkaraBar, Sofija

Jedno od retkih mesta u gradu koje dozvoljava da donesete svoju bocu vina

Ovo je bila sjajna vest za nas, članove prethodnopomenute grupe umetnika: umesto da posećujemo Stanislava jednom ili dva puta godišnje i to nekim specijalnim prilikama, sada možemo da uživamo u njegovim domaćim ćuftama i kobasicama (koje pravi britanski ekspatriota sa adresom u Sofiji) kada god zaželimo. Tokom leta odlazi se u “SkaraBar” 1 u “Zaimov Park”-u, sa baštom koja je prilagođena svakome; i tokom zimskih, kišnih dana u “SkaraBar” 2 koji ima nešto udobniji i prostraniji enterijer. I, svakako je dobra ideja da unapred rezervišete sto!

Da biste otkrili više o tim divnim gradovima istočne Evrope, svratite na zvanični sajt brenda Terranova i uđite u odeljak “Hit The East”.

Comments