Nekad su je nazivali Parizom istoka. Varšava oduzima dah jedinstvenom arhitekturom i kulturnom raznolikošću. Burna istorija prestonice Poljske čini to da je grad prepun kontrasta. Spajaju se tradicija i modernizam, a na ulici možete videti starogradski kafić, mlečni restoran komunističkog tipa i šik modernu prodavnicu u istom objektu.

Kinoteka

Kinoteka je starinski bioskop smešten u “Palati kulture” (Pałac Kultury) koja je poklon Sovjetskog Saveza Poljacima i jedan od prepoznatljivih simbola Varšave. Unutrašnjost je ispunjena elegantnim foajeima, gotovo monumentalnim prostorima sa redovima klasičnih stubova i kristalnim lusterima, koji odaju duh posleratne Varšave. Kinoteka, međutim, prikazuje najnovije filmove iz celog sveta, a domaćin je i festivala.

Untitledaa2 Hit The East: Šta ne smete da propustite u Varšavi?

Ovde možete da pogledate i ambiciozne kratke filmove i dokumentarce

Knjižara

Knjižara “Čui Barbaržinca” (Czuły Barbarzyńca) jeste malena, ali ljupka prodavnica knjiga i kafić čitaonica smeštena nedaleko od centra i tik do univerzitetske biblioteke (posetite je obavezno). Osim glavnih poslovnih aktivnosti knjižara je istovremeno i izdavačka kuća, a organizuje i susrete sa piscima.

Untitledaaaad Hit The East: Šta ne smete da propustite u Varšavi?

Ako hoćete da kupite knjigu, pregledate police ili se opustite uz dobru kafu, ovo je najbolji izbor

“Sketch Club”

Nema boljeg mesta za žurku od “Sketch Club”-a. Smešten u centru, u zgradi iz 19. veka, tik do poznate ulice Novi Švjat (Nowy Świat), klub radi kao restoran i bar, a od utorka do nedelje drugi sprat pretvara se u najžešći klub Varšave. Pušta se r&b, raznovrsni pop i ambijentalna muzika, a tokom posebnih večeri ima i nešto komercijalnije muzike. Ne zaboravite da se lepo obučete i stignete pre 23h, jer se klub zatvara u jedan.

“Blikle”

“Blikle” je pekara u kojoj porodica Blikle peče tradicionalno poljsko pecivo još od 1869. Naći ćete više od pedeset vrsta peciva, kao i ponček (pączek) – vrstu krofne punjene marmeladom. Ako ne volite slatko, probajte krakovski čizkejk (sernik krakowski), što je jedna vrsta kolača od sira sa grožđicama. Ovde se pravi i domaći sladoled, a ukusi su neverovatni; đumbir, dulse de leće (dulce de leche)(prim. prev – jedna vrsta karamela), lavanda sa ruzmarinom, zeleni čaj.

ew Hit The East: Šta ne smete da propustite u Varšavi?

Ovde se pravi i domaći sladoled, a ukusi su neverovatni; đumbir, dulse de leće (dulce de leche), lavanda sa ruzmarinom, zeleni čaj

Da biste otkrili više o svim divnim gradovima istočne Evrope, svratite na zvanični sajt brenda Terranova i uđite u odeljak “Hit The East”.

Prethodne tekstove iz serijala Hit The East pročitajte ovde

Comments