“Chitalishte” je jedinstven bugarski tip lokalnog kulturnog centra – svako selo ili grad imaju takvo jedno mesto koje često uključuje biblioteku, malu scenu za amaterske predstave i nudi niz neophodnih obuka – tradicionalni folklor ili opersko pevanje, na primer. Svaki okrug u Sofiji ima takav centar, a chitalishte “Vlaykova” je jedno vrlo posebno. Vodi ga tim starijih entuzijasta, i uspeo je da ostane jedan od retkih nezavisnih filmskih pozorišta u gradu, a svoju pozornicu daje besplatno onim lošim amaterskim bendovima koji sviraju bluegrass ili heavy metal. U poslednjih nekoliko godina postao je jedan od must go i hip mesta u Sofiji – zahvaljujući timu prijatelja koji su počeli da prezentuju elektronsku indie muziku, zajedno sa old-school rock bendovima.

1111 Hit the East: Vlaykova bar, Sofija

Jedan od must go i hip mesta u Sofiji

Unutrašnjost je u berlinskom stilu – izanđao, socijalistički dekor sa samo nagoveštajima alternativnog dizajna, ali bez obzira na to – ovo je mesto sa najvećim brojem hipstera. Fotografi, dizajneri, glumci, muzičari, umetnici crtanih filmova, profesionalci i oni koji pokušavaju to da budu – u ovom su ambijentu zbog zajedničkih ciljeva – muzike i jeftinog alkohola. Loša strana priče je da će u budućnosti verovatno biti mnogo manje DJ žurki zbog finih i druželjubivih komšija iz kraja – stoga, požurite dok je zabava još u punom jeku!

Da biste otkrili više o tim divnim gradovima istočne Evrope, svratite na zvanični sajt brenda Terranova i uđite u odeljak “Hit The East”.

Comments