Background HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije

HONOR THE WOMAN:
Šta je tajna uspešnog ženskog tima u “muškom” svetu tehnologije?

Kada žene dobiju vetar u leđa, sve je moguće! Uprkos tome što je jaz između muškaraca i žena na liderskim pozicijama još uvek veliki, svet se polako menja, a budućnost je ženska – i to potvrđuju mnoga istraživanja.

Ženska revolucija je počela

U 2023. godini, koja se polako bliži kraju, dobili smo optimističan podatak: prvi put u istoriji, žene izvršne direktorke vode oko 10% kompanija sa liste Fortune 500. To je nesumnjivo važna prekretnica i pokazuje nam da je revolucija već počela!

Liderke nisu samo inspiracija drugim ženama i devojčicama, već jasno doprinose boljem poslovanju biznisa kojima upravljaju, dok ujedno umeju da vode svoje timove ka većoj produktivnosti. Na primer, istraživanje koje je sproveo Leadership Circle, zasnovano na procenama sa više od 84.000 lidera i 1.5 miliona ocenjivača, pokazuje da su žene lideri efikasnije od svojih muških kolega na svim nivoima upravljanja. 

Vekovima su postojale predrasude prema ambicioznim i vrednim ženama, ali konačno – stereotipi polako umiru. Svuda možemo da vidimo svetle primere kompanija koje žene uspešno vode, i to u oblastima poput tehnologije, koja je oduvek bila predstavljena kao “muški svet”.

Baš u Srbiji, na domaćem tržištu, jedna kompanija je velika inspiracija i idealan primer koliko je žensko liderstvo snažno. Liderske pozicije u kompaniji HONOR u Srbiji zauzimaju žene i zajedno čine moćan tim koji uspešno savladava sve izazove, dok krče sebi mesto na samom vrhu tržišta.

HONOR the woman

HONOR je svoje poverenje dao ženama sa impresivnim obrazovanjem i karijerama, kao i sa jasnom vizijom da kreiraju korporativno okruženje koje će sve njihove koleginice podsticati da napreduju i razvijaju se, dok se rezultati nižu.

Zato, ne postoji lepša inspiracija pred Novu godinu od razgovora sa HONOR liderkama – za sve žene koje žele da u 2024. napreduju, nauče nešto novo i krče put ka svojim snovima.

Razgovarali smo sa Majom Knežević, Nevenom Simić i Snežanom Milićević iz HONOR tima. Želeli smo da zajedno proslavimo njihove fantastične uspehe, ali i da ponešto saznamo o tome kako da budemo bolje koleginice i buduće liderke.

HONOR tim uigranih žena nam je otkrio šta im je najviše pomoglo na putu ka liderskim pozicijama, koje osobine su cenile i razvijale kod sebe i drugih, ali i šta je njihova vizija ženskog liderstva koje će biti solidarno, efikasno i uspešno!

HONOR the female leadership

389A4959 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije
389A4907 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije

Maja Knežević

direktorka marketinga

“Žene u HONOR kompaniji su glavni nosioci efikasnog i dobro organizovanog poslovanja. Mi pokrećemo ideje i inicijative koje doprinose boljem radnom okruženju i timskom radu. Podržavamo mlade žene i njihov karijerni put tako što ih upoznajemo sa različitim aspektima funkcionisanja naše kompanije, kroz projekte u svakom sektoru. Smatram da mnogo radimo na tome da se one ne osećaju zastrašeno od sistema jedne velike korporacije i obima posla koji je pred njima. Vrlo smo fleksibilne u svakodnevnom radu i otvorene za predloge svih funkcija u okviru firme, pa mislim da zato tako dobro i funkcionišemo”, govori Maja Knežević, direktorka marketinga u HONOR timu.

Maji je mnogo pomoglo što u HONOR kompaniji nije morala, niti želela da menja svoj stil rada i kompromituje ličnu prirodu zarad lakšeg i bržeg karijernog uspeha.  

“Često se misli da su agresivni lideri najuspešniji, pa bude primećeno ukoliko neko nije takav.  Nisam želela da unosim taj model rada u svakodnevnu komunikaciju i sad kad vidim koliko me kolege poštuju i cene, nije mi žao što sam tako uradila”, otkriva ona.

Maja Knežević veruje u otvoreno liderstvo, koje podrazumeva uvažavanje mišljenja članova tima, kao i zajedničko razmatranje predloga. Baš zato, ona ima jasnu viziju za HONOR u budućnosti.

“Kada je u pitanju marketing tim, volimo da primenjujemo model ‘lider projekta’, gde prilikom rada na projektima određujemo lidere koji vode kampanju i raspodeljuju posao. Ovakav format konstruktivnog vođenja projekta i spajanja ljudi na raznovrsnim pozicijama je negde gde vidim svoju budućnost – tako da je moja želja da u HONOR kompaniji budem na poziciji koja povezuje zemlje, kroz zajedničke projekte vezane za zaštitu životne sredine i društvenu odgovornost”, zaključuje Maja Knežević.

389A4658 1 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije
389A4526 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije

Nevena Simić

HR direktorka

Nevena Simić nam je otkrila da se u kompaniji HONOR, žene, kao nosioci bitnih pozicija, međusobno podržavaju i dopunjuju, iniciraju i sprovode u delo.

“Senzibilitet u radu, način organizacije i dinamika odnosa se, samim tim, prenosi na ceo tim, te kolektiv postaje fleksibilniji, otvoreniji u komunikaciji i okrenut ostvarenjima ciljeva firme”, kaže Nevena, koja je HR direktorka.

Za nju, liderska pozicija zahteva set uvreženih veština, poput prilagođavanja konstantim promenama, otvorene i asertivne komunikacije, kao i sposobnosti osluškivanja potreba celog tima.

“Lider pre svega treba da čuje i razume potrebe svoga tima, pruži im platformu na kojoj će neprestano rasti i usavršavati se, te gajiti ekosistem u kome će postojati otvorena i transparentna komunikacija”, primećuje Nevena Simić.

Kao osoba koja je dugi niz godina živela i studirala u Kini, koja govori kineski jezik, Nevena ima sposobnost da brzo i efikasno razume sve potrebe firme, te ih samim tim efikasno implementira na lokalno tržište. 

“Usavršavanje i optimizacija procesa, pomaganje zaposlenima u razumevanju potreba HONOR firme i obrnuto, uspostavljanje uzajamnog razumevanja i sistema podrške – to su krucijalne stvari u budućem razvoju firme”, zaključuje Nevena Simić.

389A5318 1 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije
389A5257 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije

Snežana Milićević

direktorka prodaje

Sve je lakše u timu – to je krilatica kojom se Snežana Milićević, direktorka prodaje u HONOR timu, neprestano vodi u svom radu.

Kod nas u kompaniji HONOR je zaista tako i maksimalno se trudimo da u svakom trenutku jedna drugoj budemo vetar u leđa. Ovo se ne odnosi samo na žensku populaciju, već na kompletan tim i zaista je zadovoljstvo raditi u takvom okruženju. Prva i osnovna stvar jeste svesnost da svi radimo za istu stvar, a to su što bolji poslovni rezultati kompanije. Nakon toga, trudite se da u svakom trenutku pronađete zajednički jezik, razumete poslovanje drugog sektora i budete otvoreni da pružite podršku”, kaže nam Snežana.

Snežanin pristup liderstvu se temelji na transparentnosti, podršci i inspiraciji. 

“Samim tim bih rekla da je vizija mog liderstva stvaranje okruženja u kojem svaki član tima ima priliku da raste, doprinosi svojim idejama i oseća se podržano. Smatram da je ključ uspešnog vođstva u slušanju i podsticanju tima da ostvari svoj puni potencijal”, otkrila je ona.

Što se tiče njene budućnosti u kompaniji, Snežana vidi sebe kao osobu koja kontinuirano raste i prati trendove na tržištu, kako bi bila u mogućnosti da se prilagodi i novijim generacijama. 

“Cilj mi je da unapredim procese, donesem inovativne ideje i motivišem svoj tim da uživa u svim aktivnostima i stremi ka izvanrednim rezultatima. Verujem da kroz predan rad i timski duh mogu ostvariti napredak kako za sebe, tako i za celokupnu organizaciju”, zaključuje Snežana.

1 1 HONOR THE WOMAN: Šta je tajna uspešnog ženskog tima u muškom svetu tehnologije

Više o svemu što HONOR donosi na naše tržište saznajte na sajtu kompanije, kao i Faceebok, Instagram, Youtube i TikTok stranicama.

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X