Ako ste primetili da vaši zubi vremenom dobijaju žutkastu boju, to ne znači da ne vodite računa o njima kako treba, već da konzumirate hranu koja izaziva nešto žuću nijansu zuba, ma koliko ona zdrava bila. Stoga vam danas otkrivamo na koju hranu i piće treba da obratite pažnju ukoliko želite da imate blistavo bele zube.

Hrana bogata citrusima i kiselinama

Ukoliko ste primetili žute naslage na svojim zubima, postoji velika verovatnoća da je upravo hrana bogata citrusima kriva za to. Tu svakako ubrajamo citrusno voće, ali i paradajz, koji su, uprkos tome što su veoma zdravi, donekle nepovoljni za vaše zube jer na njima ostavljaju žutkaste tragove.

tragovi na zubima 1 Hrana koja ostavlja tragove na zubima

Kafa

Sigurni smo da ste ovaj podatak već znali, ali ste, kao i svi pravi zavisnici od kafe (ne brinite, i mi se tu ubrajamo!) prosto odlučili da na njega zaboravite. Iako je reč o jednoj od naših omiljenih namirnica, kafa ne samo da ostavlja tragove na zubima, već zbog njenih sastojaka može uticati i na zdravlje samih zuba, pa je zato vrlo važno da se potrudite i pijete je u malim količinama koje ne mogu biti toliko štetne.

Comments