Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

“I am not interested in money. I just want to be wonderful.”

“I am not interested in money. I just want to be wonderful.”

Na koga prvo pomislite kada pročitate: stotine hiljada dolara, 47 adresa, 36 godina života, 30 snimljenih filmova, 15 priznanja, 12 automobila, 9 kućnih ljubimaca, 3 braka, platinasta kosa, crveni karmin, 90-60-90, Šanel 5, Džon F. Kenedi? Da, u pravu ste. U pitanju je Merilin Monro.

Ova zanosna plavuša “skoro” savršenih oblina, rođena je pod imenom Norma Džin Mortensen, 1. juna 1926 godine u Los Anđelesu, u Kaliforniji. Već od malih nogu Norma je vodila veoma buran život. Njena mentalno bolesna majka ju je dala na usvajanje ubrzo posle rođenja, i u narednih 15 godina Norma je promenila nekoliko porodica, prihvatilišta i popriličan broj adresa. Sa dve godine umalo nije umrla davljenjem, a sa šest je uspešno izbegla nekoliko pokušaja silovanja. U šesnaestoj godini se prvi put udala za Džima Doetrija, i počela da radi u fabrici, kada ju je spazio fotograf Dejvid Konover koji je promenio čitav njen život. Norma Džin, ovekovečenje fotografovog sna, je u naredne dve godine postala izuzetno popularan model. Iako je krasila naslovnice mnogobrojnih magazina, Norma je želela da ostvari svoj san i krenula je na časove glume. 1946. godine se razvodi i potpisuje prvi ugovor za “Twentieth Century Fox” uz nedeljni honorar od $125.  Ubrzo posle toga, Norma Džin, prirodna brineta, postaje plavuša i menja svoje ime u Merilin Monro.

1953. godine Merilin pokazuje svoje obline u filmu “Muškarci više vole plavuše” i dobija status seks simbola. U decembru iste godine izlazi prvi broj časopisa Playboy sa njom na naslovnoj strani. Naredne godine na snimanju filma “Sedam godina vernosti” u Njujorku, Monro snima čuvenu scenu u kojoj vazduh iz metro stanice podiže njenu haljinu, što izaziva opšte uzbuđenje i delirijum među mnogobrojnim gledaocima i fanovima.

Upravo to je i bio jedan od razloga zbog čega je njen drugi brak sa Džoom Dimađijom trajao samo nekoliko meseci.

marilyn monroe 15 I am not interested in money. I just want to be wonderful.

Iako je njen izgled privukao neverovatnu pažnju svih i doneo joj mnogobrojne uloge, Merilin je konačno bila spremna da se reši imidža “glupe plavuše” i oproba u mnogo ozbiljnijim ostvarenjima. Nekoliko godina kasnije, 1956, Merilin ponovo osvaja srca kako kritičara tako i publike svojom transformacijom, interpretacijom salonske pevačice u filmu “Autobuska stanica”, a zatim i brakom br.3 sa Arturom Milerom.

I dok je njena karijera bila na usponu, njen ljubavni život je imao silaznu putanju. Mnogobrojne svađe i razmirice, nekoliko pobačaja, poljuljale su Merilino samopouzdanje, povratile zataškane traume i navele je na aferu sa Iv Montanom, a zatim i na prekomernu upotrebu alkohola i raznih pilula. 1961. snimanje filma “Neprilagođeni” je bilo prekinuto zbog Meriline preterane iscrpljenosti. Posle nekog vremena film je ipak priveden kraju, ali je nažalost i njen brak.

1962. godine Merilin je bila otpuštena sa snimanja filma “Nešto se i mora dati” od strane studija zbog hroničnog kašnjenja i zavisnosti o drogama. Samo četiri meseca kasnije, pronađena je mrtva u svom domu u Brentvudu, u Kaliforniji, usled prekomerne upotrebe droga.

Da je Merilin Monro bila izuzetna ličnost i nešto više od obične glumice i dive, pokazuje ne samo njena neosporiva lepota, savršene obline, prepoznatljiv glas i uzburkani život, već i činjenica da je bila inspiracija mnogim piscima, rediteljima, slikarima, fotografima i muzičarima, od Eltona Džona pa do Merilin Mensona.

Pedesetih godina prošlog veka ona je predstavljala globalnu senzaciju svog vremena, čija je popularnost prevazišla i status ikone. Danas, njeno ime predstavlja sinonim za lepotu, senzualnost i daje snagu svima onima koji teže tome da prevaziđu lične prepreke da bi dostigli izuzetnost.


Ivana Spremo


Editors choice