U moru preslikanih pevačica sa nadograđenim izblajhanim uvojcima pojavila se crnka s urednim pažom i glasom koji lagano može da oduva ekstenzije svih njenih gorepomenutih koleginica. Ime joj je Džesika Korniš (Jessica Cornish), ali ako je sretnete na ulici, budite sigurni da će se odazvati i ako je oslovite sa – kratko i jasno – Džesi Džej (Jessie J).

Slika01 I naravno   Jessie J

Dvadesettrogodišnja pevačica rodom iz Londona najpre se probila na muzičku scenu pišući pesme za druge izvođače, među kojima su Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), Ališa Kiz (Alicia Keys) i Kris Braun (Chris Brown). Ipak, najveći komercijalni uspeh kao tekstopisac ostvarila je u saradnji sa Majli Sajrus (Miley Cyrus), američkom tin senzacijom, za koju je 2009. godine napisala pesmu “Party In The USA“, a čiji spot danas broji gotovo 250 miliona pregleda na YouTube-u, i koja je prodata u preko četiri miliona primeraka. Džesi Džej već je naredne godine bila nominovana za nagradu medijske kuće BBC “Sound Of…“, i na kraju i odnela titulu “zvuk za 2011. godinu“, pobedivši, između ostalih, Džejmija Vuna (Jamie Woon), Džejmsa Blejka (James Blake) i Kler Megvajer (Clare Maguire). O tome koliko je ova nagrada uticajna najbolje govore njeni raniji laureati, među kojima su Fifti Sent (50 Cent), grupa “Keane“, Mika, Adel (Adele) i Eli Gulding (Ellie Goulding), a njhove karijere jasno ilustruju činjenicu da su nakon ove nagrade sva vrata šou-biznisa širom otvorena.

Slika02 1024x682 I naravno   Jessie J

Iako je svoj prvi singl “Do It Like A Dude“, po sopstvenom priznanju, napisala za Rijanu (Rihanna), njena izdavačka kuća insistirala je na tome da je zadrži za sebe. Pesma potpuno jedinstvena po zvuku i različita od svega što se početkom godine moglo čuti na svetskim top-listama govori o dvostrukim standardima koji vladaju između žena i muškaraca, a zvuči jos zanimljivije ukoliko se stavi u kontekst Džesine biseksualnosti, o kojoj ona sama govori više nego otvoreno: “Bila sam i sa momcima i sa devojkama. Mislim da se tu pre svega radi o osobi, a ne o genitalijama“.

Kao što je odskakala od trenutnih trendova, “Do It Like A Dude“ isto tako ne liči ni na jednu drugu pesmu sa debitantskog albuma mlade Engleskinje, naziva “Who You Are“, koji je ubrzo po svom izlasku zaposeo drugo mesto zvanične britanske liste najprodavanijih albuma. Preostalih dvanaest pesama koketira sa stilovima, pa tako Džesi peva u r’n’b i pop maniru, skrećući pomalo i na rege kolosek, a često pribegavajući “stripped“ interpretaciji, koja najbolje ističe njen moćni vokal. Za “Price Tag“, drugi singl i duetsku numeru sa reperom B.o.B-em, Džesi Džej iskreno kaže da je to njena “najglobalnija“ pesma, uz koju lako može da zamisli ceo svet kako se hvata za ruke i počinje da igra, dok je “L.O.V.E“ prva ljubavna pesma koju je napisala, ali, kako ističe – neće biti i poslednja. Kada je reč o ekranizacijama, Džesi je poslednjih meseci radila na snimanjima dva spota: jednog bajkovitog za “Nobody’s Perfect“ i jednog nadasve duhovitog za “Who’s Laughing Now“.

Naravno, san svih britanskih muzičara ni nju nije zaobišao, pa tako i Džesi malim ali sigurnim koracima prelazi Atlantik i kreće u osvajanje američkog tržišta. Po receptu svoje školske drugarice Adel, najpre je nastupila u američkom šou programu “Saturday Night Live“, a zatim je usledio i nedavni nastup na dodeli MTV nagrada u Los Anđelesu, gde je svima sigurno za oko zapala nasmejana devojka sa jednom nogom u nakićenom gipsu i sa šljokičavim štakama u rukama. Polomljeno stopalo tako nije omelo veselu Engleskinju, koja ionako čitavo leto po festivalima nastupa sedeći na tronu i prkoseći modnim kritičarima, koji bi svakako imali komentar na njen gipsani modni dodatak. Nažalost, ovo nije jedini zdravstveni problem temperamentne Džesike. Sa samo jedanaest godina morala je da se suoči sa dijagnozom srčane mane, koja je sedam godina kasnije prouzrokovala i manji šlog, te za posledicu danas ima njenu – svakako pohvalnu – apstinenciju od alkohola i cigareta.

Slika03 1024x697 I naravno   Jessie J

Na kraju krajeva, pored zdravlja, glas je njeno najveće bogatstvo, i nema sumnje da je svaki napor koji ulaže u njegovo očuvanje isplativ. Jer, kada nestanu sve šljokice i ugase se sva svetla uperena u nju, ostaje samo glas – snažan, svemoguć i toliko jedinstven da ga je teško uporediti sa bilo čim. Sreća naših generacija je postojanje YouTube-a, pa zato ne treba biti lenj i ne poslušati kako zvuči ovaj sirov talenat demonstriran jednog običnog dana usred njujorškog metroa.


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments