Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Maja Uzelac

Kulturnim nokautom nokautirala sve što se našlo ispred, iza i oko TV ekrana. Nije štedela ni levicu ni desnicu, ni muškarce ni žene, ni urbane ni ruralne. U istu emisiju pakovala one koji bi se najradije poboli prvim raspoloživim alatom kada bi se negde sreli. Ili bi se, sa izrazom gađenja, udaljavali jedni od drugih. Tako smo u Nokautu, u kadru za kadrom, gledali profesora Ljubišu Rajića i Svetlanu Ražnatović, Teofila Pančića i Boru Đorđevića, Bebi Dol i Lane Moje. Najgore prošla, inače sasvim smerna i bogougodna, Goca Tržan, koju su Bičarke na travi fistovale sprdačinom, citatima iz Crven bana Vuka Karadžića i stihovima: “Kad sam bila u vrtiću dirala sam kliću a sad u parkiću sedim na glaviću”.

U Majinoj emisiji narod prvi put video da Maša Mileusnić ume da se smeje, a kako licemerno prodavanje muda za bubrege tu nije prolazilo, mnogima se raspale maske i iskrivile poze. Kada je prešla kod Tijanića, razočarala najposvećenije poštovaoce kulta B92, a ona se, maliciozno pravdala time da želi da je gledaju i šire, a ne samo komšiluk i uža rodbina. Brzo se i ugasila kao i svi koji su, nadajući se većem uspehu, upali u zamku prokletstva kučevitog faraona. Isto upravo dokazuju Gorica i Dragan, zabavljači dokonih baba dok se spremaju da krenu u gurku po gradskim autobusima i između priloga sa srpskih oranica.

Maja posle snimila “Gužvu” i još uvek obećava “Plavu krv”. U međuvremenu didžejiše po gej žurkama i beogradskim ulicama nesebično daruje street barok kad god odluči da se prošeta. Gradskim stalkerima poznatih faca još uvek nije jasno da li Iva Štrljić i ona menjaju isti kožni hot pants koji obožavaju da nose u vreme ručka. Stala u zaštitu Ide Prester braneći je od mešetara po gej klubovima koji se ponašaju isto kao i gastos gazde džiberskih diskoteka po periferijama evropskih metropola. Samo ona zna zašto se ofarbala u plavo. Svejedno, odlično joj stoji. Pametna, blazirana i posvećena sopstvenoj nedodirljivosti. Sreća da voli da snima editorijale pa je na Internetu viđaju i oni što žive južnije od Ostružnice. Nokaut ostao najbolji televizijski proizvod u Srbiji od pada Berlinskog zida do danas.

Maja Atanasijević

Poznatija kao Zipa Yoma. Legenda svih iole respektabilnih modnih revija u Beogradu pošto u drugim delovima otadžbine teško razume jezik a ne može samo da šeta i ćuti. Manekenka sa rečnikom kočijaša prevednim u trendi suburbani žargon. Zahvaljujući njoj Olja Bećković naučila izraze – gistro i šatro. Ali, padeže još nije. Lepotica sa stavom zveri, primer inspirativne agresivnosti, valjda zbog toga što je pre reč o stilskom privesku nego o stvarnoj potrebi da nalupa nekog. Osim ukoliko nije reč o Svetlani Ražnatović. Uporno mršava što dokazuje da joj puca za trendove. Srpska Kejt Mos sa malo više testosterona. Urbana od prvog do poslednjeg bre.

Olja Bećković

Autorka Utiska nedelje koji će preživeti i Majanski kalendar. Glumica sa diplomom koja se nije libila da zaigra u Sekuli što je i danas, sto godina kasnije, glavni adut estradnih novinarki kada joj uzvraćaju za utiske o njihovim dostignućima. Ćerka Matije Bećkovića, guslara sa satenskim rukavicama i Burberry šalom koji je izjavio da je suviše nevaspitana da bi joj došao u emisiju. Ortakinja Škaba iz Sindikata i žestoko nadrkana na Drugu Srbiju.

Još uvek nije shvatila poentu Gej parade, ali brzinom munje skontala ko je od Peščanika pozajmio slogan. Spremna da se zakiti različkom uprkos vernosti svim nijansama crne. Belo će nositi i na ekranu, a ne samo na iventovima, tek kada se Srbija proširi do Tokija, ali tada neće biti potrebe za Utiskom. Ranije plenila beskompromisnim otporom patijskoj cenzuri. Sad je stigle godine. Na Veljino uskraćivanje ponude za felacio odgovorila editorijalom sa nudističke plaže. Kažu da joj je Robert Čoban to učinio jer je nekada davno bila njegova kolumnistkinja. Pet dana kasnije, Olivera Kovačević poklonila paparacima sve što je “Plejboju” uskratila. I to bez nadoknade.

Iz nepoznatih razloga medijski veleposednici, poput Tijanića i Mitrovića, rado joj dolaze na divan čak i kada znaju da će biti kritikovani. Isto važi i za prvakinje NVO-a što se može razumeti samo kao stokholmski sindrom. Pozvala JK u emisiju i nije bila mnogo zla. Kariću pošteno naplatila ono što drugi nisu stigli. Zahvalna za imitacije i parodije. Ljiljana Smajlović i prvaci NSPM joj spremaju lentu zbog medijske promocije koju im ne uskraćuje ni po cenu kolapsa piplmetra. Osim gramatike nema drugih problema.

Izvori fotografija: instagram.com


Milan Nikolić je mladić u godinama. Opredeljen za on line verziju života. Pisac koji je sa Parnasa prebegao na internet. Postao voljen tek kada je naučio da živi omražen. Neretko pogađa istinu zbog čega ga zasipaju poljupicima ili kamenjem. Kad ne piše – spava.

Comments