Svakog leta isto. Sa svih strana počnu da nas ubeđuju da je pravo vreme za super brzu i ultra zdravu dijetu, koja će od nas baš ovog leta napraviti manekenke za bikinije. Pa dobro, devojke, dokle će da vas lažu?

Znate li svoje mere? Koliko ste visoke, koliko su vam dugačke noge? Koliko kilograma imate sada, a koliko ste imale u srednjoj školi? Imate li sise? A dupe? Na koju glumicu najviše podsećate?

Šta, najviše podsećate na svoju mamu, a ona uopšte nije glumica?

Ma nije valjda?!

Znam, ipak ćete piti zelene kafe i kojekakve fit čarobne pilule, od kojih će vam se piškiti danju i noću na svakih pola sata, proradiće vam šuljevi (a taman su se bili smirili), znojićete se na spravama za mučenje ako ste baš manijak, ali verovatno ćete odabrati neki pilates, ili šta je već ove sezone najfensije. Plaćaćete masaže celulita celog leta i imati utisak da ste baš poradile na sebi. Možda ćete i obući taj bikini, pa makar u njemu izgledale kao morž na dijeti.

A onda ćete čekati princa na belom konju, kome nad glavom leti roda koja nosi decu.

A da se malo suočimo sa zahtevima ogledala?

Prvo, ako hoćete brzo da smršate, morate da gladujete. Kao psi.

Ima da budete gladne danju i noću i da vas bude blam kad u prevozu počne da vam zavija stomak, kao pas u džaku na putu u nepoznato…

Kad prođete pored pekare, otvorenog prozora nečije kuhinje, deteta koje jede sendvič na ulici, pocuriće vam bale, a oči će vam biti velike i tužne. Kao psu pored nedostižno visokog kontejnera u koji je neko bacio jučerašnje ostatke od ručka.

Bedni tanjirić kupus-čorbice bez zaprške, hleba, sira i krompira, očvrsnuće vaš karakter, ali ne i stomačne mišiće. Za to morate da rmbate i da prebolite bar tri upale mišića.

Samo što nećete imati baš mnogo snage za vežbanje. A ni za bilo šta drugo. Naviknite se na vrtoglavicu, glad, glavobolju, neprekidno čupanje u stomaku, a okolina neka se navikne na vašu nervozu, neuračunljivost, ispade mržnje i opsesivnu usredsređenost na praćenje rezultata vaših muka.

Doživećete trenutke satisfakcije i trijumfa, to je sigurno. Svi će vam reći da ste smršali, a vaš duh gladan pobede (i svega ostalog) biće u stanju da raspozna kompliment, čak i kad neka drugarica iz srednje, koja vas dugo nije videla, spontano prokomentariše vaš izmučen izraz lica:

“Juu, jedva sam te poznala! Si ti beše bila nešto bolesna?“

Ali pobedile ste. Dok traje leto. A leto je kratko.

Frustracije izazvane gladovanjem najbolje se leče hranom, setićete se čim počnete da nosite jakne i mantile. Šta vas briga, imate fore sigurno bar šest, sedam meseci do sledećeg gladovanja.

E, ako vam se smučio zatvoreni krug dijetalnog ludila i rešile ste da posetite nutricionistu, uvedete razuman program vežbanja, promenite navike i način života, bravo, samo napred! Zakasnile ste za ovo leto, to je sigurno, ali ako počnete sada, sledećeg ćete nositi koji god hoćete bikini, sa velikim izgledima da više nikad ne brinete o kilogramima, već samo o održavanju nove životne rutine.

Postoji još jedan izbor, koji niko nije lud da reklamira i propagira, jer teško potrošačkom društvu ako žene postanu zadovoljne sobom, nauče da vole svoje telo i uživaju u njemu, takvom kakvo jeste.

Odbacite svaku ideju o bikiniju i postanite nudista. Pronađite svoju gracioznost, ženstvenost i seksualnost, koje nemaju nikakve veze sa količinom kilograma, veličinom sisa i dužinom nogu. Verujte svom muškarcu kad vam kaže da ste lepe i uzbudljive. Ako vam ne kaže, pošaljite ga u tri lepe i nađite nekog kome ćete se baš sviđati.

Negujte sopstveni stil, autentičnost i dobar ukus. Ako i dalje želite da smršate, sa ljubavlju prema sebi sigurno ćete naći i neki režim ishrane i vežbanja koji vam prija i koji omogućava da produbite uživanje i slavljenje telesnosti.

I, visokokalorična poslastica za kraj – što više volite sebe, seks je sve bolji, partner sve zaljubljeniji, a linija sve bliža bikiniju.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim kad je izazvana. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije.

Comments