Počela je 2011. godina, a svaki novi početak sa sobom nosi i promene. Neko menja posao, neko partnera, a ako ste kojim slučajem odlučili da preuredite svoju kuću ili stan, ili da sagradite novu, onda je Komb House, izložen u decembru 2010. na vodećem sajmu nameštaja “Le Marché” u Kairu, pravo rešenje za vas. Šta je to što ovu modernu kreaciju čini idealnom? Pre svega, kombinacija tradicionalnog i modernog koja čini život lakšim ali ne zanemaruje porodicu, običaje i udobnost. Materijali koji su korišćeni su prirodni i ne štete životnoj okolini. Sve u ovoj kući radi u skladu sa ekološkim zakonima: voda se greje pomoću solarnih panela, moguće je ponovo upotrebiti kišnicu, a tu je i LED rasveta koja štedi energiju. Materijali od kojih je napravljena (drvo, staklo i solarni paneli) se mogu reciklirati, a kuća se veoma lako rastavlja.

karim rashid house outsite 8x6 Idealni dom Karima Rashida

Unutrašnjost kuće sastoji se iz četiri tematski odvojene prostorije koji predstavljaju glavne aktivnosti: deo za igru, jelo, spavanje i čišćenje. Središnji prostor, inspirisan islamskim dvorištem, sastoji se od oaze sa svetlarnikom i bazenom. Svetlarnik kontroliše temperaturu kuće, a kada je otvoren skuplja kišnicu koja se kasnije filtrira u bazenu. Iznad svetlarnika i bazena lebdi kineska umetnička skulptura koju vetar okreće i tako razvodi energiju po celoj kući. Od bazena možemo, u zavisnosti od toga na koju stranu sveta krenemo, stići do dnevnog boravka, kupatila, trpezarije ili spavaće sobe. Dnevnu sobu krasi ovalni kauč koji stvara osećaj zajedništva i podstiče otvorenost i komunikaciju. “Origami”  kuhinja, spojena sa trpezarijom, ima sakriveni frižider i dva šporeta iz kolekcije Gorenje designed by Karim Rashid. Dok su prostori za boravak delimično otvoreni prema središnjem delu, spavaća soba i kupatilo zatvoreni su zidovima od belog poluprovidnog stakla i kliznim vratima, što omogućava prolaz prirodnog svetla uz zadržavanje privatnosti. Spavaću sobu i kupatilo spaja prolazni garderobni prostor.  U kupatilu se nalazi ogledalo, ugrađeno u pregradi sa strane kade kroz koje se može gledati televizija; stakleni stočić za šminkanje, udobna naslonjača i svetiljka. Kabina za tuširanje podseća na stakleni ekran ovalnog oblika. Vodootporne intarzije u podu sugerišu prelaz između mokrog i suvog područja prostorije. Iz kupatila, kao i iz spavaće sobe, izlazi se u baštu koja, puna dekorativnog nameštaja i žardinjera, ukrašava ne samo eksterijer već i enterijer.

Karim Rashid Komb house baño Idealni dom Karima Rashida

Sve to zvuči zaista divno, skoro bajkovito.  Za ovu fantaziju boja i stilova, mešavinu tradicionalnog i modernog, treba odati priznanje onome koji je sve to osmislio, kanadskom dizajneru egipatskog porekla Karimu Rašidu (Karim Rashid). Ovaj talentovani umetnik rođen je u Kairu 1960. a odrastao u Engleskoj i Kanadi. Diplomirao je grafički dizajn na Univerzitetu u Otavi (Ottawa) 1982. Postdiplomske studije završio je u Italiji, tačnije u Napulju, gde je dizajnirao enterijer za  gradsku metro stanicu. Živi u Njujorku u kom od 1993. ima svoj privatni studio. Njegovi radovi deo su kolekcija koje se nalaze u 14 muzeja širom sveta. Sarađivao je sa poznatim kompanijama kao što su Nambé, Issey, Miyake, Pure design, Fasem, Guzzini, Tommy Hilfiger, Sony, Zanotta, Citybank... Dobitnik je prestižnih nagrada Daimler Chrysler Award (1999), George Nelson Award (1999), Silver IDEA Award za ’Oh’ stolicu, takođe 1999. i Philadelphia museum of Art Collab Award. Šest godina je predavao na filadelfijskom Pratt institutu, kao i na Univerzitetu primenjenih umetnosti u kanadskom gradu Ontariju (Ontario), a i danas često drži predavanja širom planete. Za sebe kaže da je građanin sveta i da u avionima, s obzirom da često putuje, ima najbolju inspiraciju. Njegov omiljeni deo dana je veče, kada zalazi sunce. Obožava japanski stil, pogotovo Tada Andaa (Tado Andao). San mu je da promeni svet i tako i naziva svoju knjigu – I want to change the world. Kaže da je još kao mali želeo da menja stvari oko sebe. Da li će u tome uspeti, ne znamo, ali nekima će njegov idealni dom sigurno promeniti pogled na svet.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments