Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Tokom Dana alžirske kulture u Srbiji, održanih od 29. maja do 24. juna 2013. godine, Etnografski muzej u Beogradu je bio domaćin Nacionalnom muzeju narodne umetnosti i običaja grada Alžira koji se našoj publici predstavio izložbom Svakodnevni život u gradu Alžiru.

192 Idemo na izložbu: Dani alžirske kulture

Etnografski muzej u Beogradu sada uzvraća posetu i alžirskoj publici će se u Palati kulture grada Alžira, od 18. maja do 18 juna 2014, predstaviti izložbom Svadbe u Srbiji krajem XIX i početkom XX veka, autorki Vilme Niškanović i Tijane Čolak-Antić.
Cilj izložbe je da predstavi model srpske svadbe pre 100 godina, ali ujedno i da pokaže bogatstvo i regionalni diverzitet srpskog kulturnog nasleđa, naročito narodnih nošnji sačuvanih u zbirkama Etnografskog muzeja u Beogradu. Zbog toga je svaka faza svadbenog obreda predstavljena drugom oblašću Srbije: prosidba devojke u istočnoj Srbiji, izlazak mlade iz njene roditeljske kuće u južnoj Srbiji, venčanje u centralnoj Srbiji, ulazak u mladoženjinu kuću u gradu i rođenje deteta u severnoj Srbiji.

271 Idemo na izložbu: Dani alžirske kulture
Da bi se pokazala univerzalnost srpskih svadbenih obreda, prikazana je svadba na primeru perioda s kraja XIX i početka XX veka. To je doba kad u srpskom društvu evropeizacija i urbanizacija još nisu uzele maha. Naime, tokom XIX veka Srbija se nalazila na prekretnici. Oslobodivši se viševekovne turske vladavine ponovo je postala samostalna država, kao što je bila u srednjem veku. Srbija je, u želji da se dostigne napredak susedne Srednje Evrope, krajem XIX veka bila spremna na velike i brze promene.

 

 

Editors choice