Dugoiščekivani igrani film The Little Mermaid (“Mala sirena”), rimejk istoimenog Disneyjevog animiranog klasika iz 1989. godine, konačno je dobio zvanični datum premijere, a to je 26. maj 2023. godine. Voljenu morsku sirenu Ariel igraće američka glumica i pevačica Halle Bailey, iz R&B dua Chloe x Halle, dok ostvarenje režira Rob Marshall, autor mjuzikala Chicago i Into the Woods.

Disney svoje filmove često premijerno prikazuje baš 26. maja jer se pokazalo da je to dobitna praksa. Npr. Cruella (2021) objavljen je na taj dan, a u toku pandemije je zaradio 223.6 miliona dolara širom sveta. Isto je učinjeno i sa filmovima Aladdin (2019) i Pirates of the Carribean: At World’s End (2007), koji su zaradili – prvi preko milijarde dolara, drugi neki milion manje. Disney predstavlja ozbiljni finansijski konglomerat koji svaki svoj potez pažljivo planira. Kad su Afroamerikanki Halle Bailey dodelili ulogu Ariel, koja je u originalnoj animiranoj verziji crvenokosa sirena bele puti, ceo svet je negodovao, ali je kompanija Disney ostala pri svojoj odluci, potencirajući rasnu raznolikost u svojim ostvarenjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halle (@hallebailey)

Pored nje, u filmu igraju i Jonah Hauer-King (princ Eric), Javier Bardem (kralj Triton) i Melissa McCarthy (morska veštica Ursula), dok će David Diggs pozajmiti glas krabi Sebastianu, Awkwafina galebu Scuttleu, a Jacob Tremblay ribici Flounderu.

Na ovaj film se već godinama čeka, a snimanje je nekoliko puta bilo odloženo zbog pandemije korona virusa. Konačno je započeto u Engleskoj – u januaru 2021, a potom na Sardiniji u toku leta. Bailey je tad objavila fotografiju na svom Instagram profilu, zadirkujući fanove. 

Comments