U Muzeju grada Beograda druge večeri 48. Perwoll Fashion Week-a posebna pažnja posvećena je mladim talenima i nekim budućim dizajnerskim zvezdama.

Revijom “Košulja Bela, a savršena” u okviru 48. Perwoll Fashion Week-a, predstavljen je istoimeni projekat čiji su autori studenati Accademie del Lusso. Bela košulja je deo svakodnevice koji je kroz istoriju odevanja preživeo mnoge transformacije postavši prepoznatljiv, autentičan i jedinstven odevni predmet. Novi početak, dekonstrukcija ili rekonstrukcija, su bili početna tačka za razmišljanje studenata treće godine studija. Projekat autora Davida Žmukić, Ane Matić, Martine Malobović, Nede Petrović i Brankice Klaić, studenata Accademie del Lusso, nastao je kao rezultat istraživačkog rada u krojačkoj radionici. Kretao se od razvijanja krojnog lista postojećih košulja i njihovog ponovnog povezivanja u nove odevne predmete.

DJT0386 scaled e1637926114852 II veče 48. Perwoll Fashion Week a u znaku autorske mode

Studenti Modnog dizajna, Fakulteta digitalnih umetnosti, Univerziteta Metropolitan predstavili su, i ove godine, pod mentorstvom profesora Aleksandra Protića, svoje diplomske kolekcije, a mladi talenti koji su se predstavili ljubiteljima modnog dizajna su Dino Puljić, Bogdan Mrša, Tamara Vojnovski, Marijana Danjec, Jelena Nedeljković, Strahinja Tabaković i Marina Živković.

DJT0026 scaled e1637926160321 II veče 48. Perwoll Fashion Week a u znaku autorske mode

 

DJT0410 scaled e1637926190820 II veče 48. Perwoll Fashion Week a u znaku autorske mode

U okviru pratećeg programa, otvorena je izložba modnih detalja i odevnih komada čuvenog filmskog kostimografa i dizajnera aksesoara Jasmine Sanader koja nas je nažalost napustila ranije ove gopdine.  Od 1990. godine realizovala je više od 20 kolekcija aksesoara kao i dve kolekcije visoke mode. Bila je saradnik u realizaciji mnogih stranih filmova kao kostimograf, asistent kostimografa ili supervizor sektora kostima. Osim toga bila je dobitnik više nagrada za kostimografiju “Kristalna prizma” i “Zlatna mimoza”, kao i nagrada za modni dizajn “Modni oskar” za kolekciju torbi „Knjiga na dohvat ruke“ i “Zlatna forma” za kolekciju nakita „Cyber Coffee“.

JUUNISHINEO – BUDDHA’S FAREWELL DINNER

 je priča o nastanku Juunishi-ja japanskog horoskopa. Kratka video forma inspirisana je legendom o Budinoj oproštajnoj večeri na koju su bile pozvane sve životinje iz njegovog carstva, a prvih 12 koje bi stigle do njega bile bi nagrađene mestom u horoskopu. Kroz video se upoznajemo sa 12 karaktera odnosno životinja koje se predstavljaju Budi. U ovom slučaju posmatrač je na mestu Bude i ima priliku da na nekoliko minuta postane deo mističnog, bajkovitog i na trenutke okultnog sveta autorke.

Posebnu pažnju publike  na  48. Perwoll Fashion Week-a privukao je performans inkluzivne mode “Would you wear our skin?”, startapa iz Beograda, koji je nastao sa ciljem razvoja estetskih obloga namenjenih osobama sa invaliditetom.

DJT0602 scaled e1637926272874 II veče 48. Perwoll Fashion Week a u znaku autorske mode

 

DJT0832 scaled e1637926319864 II veče 48. Perwoll Fashion Week a u znaku autorske mode

 

DJT0334 scaled e1637926363340 II veče 48. Perwoll Fashion Week a u znaku autorske mode

 U četiri kolekcije svoj rad su predstavili Nevena Ivanović – NEO, Tatjana Ostojić, Olja Marković i Danko Radulović. Za buduće kolekcije očekuje se saradnja kako sa mladim i perspektivnim dizajnerima tako i sa poznatim svetskim brendovima.

Podsećamo da je kroz formu digital BFW prikazana kolekcija Aleksandra Protića koja  predstavlja sećanje i želju za jednostavnim i svakodnevnim, socijalnim i intimnim aktivnostima, koji su u ovom trenutku, ograničeni fizičkim prostorima. Protić kolekcijom izaziva situacije izražavajući se preteranim i razigranim oblicima i teksturama.

Kroz formu digital BFW prikazana  je i kolekcija “Euphoria” za jesen zimu 21/22. Kolekcija, čiji naziv govori sam za sebe, inspirisana je snažnim unutrašnjim emocijama, intenzitetom svetla i tame, kontrastima toplo hladnih boja, diverzitetom u teksturama, mekoćom i oštrinom linija koje prate telo.

Uz punu podršku Perwolla, našeg dugogodišnjeg partnera, manifestacija nam od 20. do 29. novembra donosi veoma dinamičan raspored revija, stručnih panela i diskusija, kao i veoma bogat art program. Program će biti realizovan na više gradskih lokacija, pre svega u muzejskim prostorima, ali i omiljenim destinacijama modnih sladokusaca, u šoping centrima UŠĆE, BEO i Mercator. Značajan deo programa biće predstavljen i online preko digitalnih kanala Beogradskog Fashion Week-a.

Autor fotografija: Đorđe Tomić

Comments