Peti međunarodni festival ilustracije – Ilustrofest održava se na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište) od 7. do 14. jula, uz generalno pokroviteljstvo Banke Poštanska Štedionica i partnere Festivala: Opštinu Stari Grad, JP Beogradska Tvrđava i Beogradske pijace.

Na otvaranju će predstaviti veliku međunarodnu izložbu najboljih ilustracija iz celog sveta. Izložbom su obuhvaćene ilustracije rađene za knjige za decu i odrasle, ilustracije iz oblasti dizajna i advertajzinga, ilustracije u magazinima, društveno-odgovorne ilustracije kao i najbolji lični projekti svetskih kreativaca.

ilustrofest1 1 Svečano otvaranje 5. Ilustrofesta   međunarodnog festivala najboljih ilustracija

Ova izložba rezultat je godišnjeg takmičenja koje svake godine organizuju u potrazi za novim kreativcima i svežim idejama sa željom da Beograd bude centar evropske i svetske kreativnosti!

Za učešće na ovogodišnjem međunarodnom festivalu ilustracije prijavilo se skoro 800 autora iz celog sveta! Izuzetan odziv umetnika od Njujorka do Moskve… dokazuje da je Festival prepoznat u svetskoj kreativnoj zajednici i predstavlja veliki podsticaj organizatorima za dalji razvoj festivala!

Ovogodišnji žiri, koji su činili uglavnom prošlogodišnji laureati: Dejan Kralj (Slovenija), Manca Krošelj (Slovenija), Ester Garcia (Španija), Natalija Palurović (Srbija) i Ksenija Marinković, srpska kustoškinja, odabrao je u selekciju 176 autora iz 28 zemalja (Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kanada, Kina, Hrvatska, Kuba, Egipat, Francuska, Džordžija, Nemačka, Iran, Italija, Meksiko, Severna Makedonija, Poljska, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Turska, Velika Britanija i Ukrajina).

Horizontalna Pozivnica otvaranja1 1 Svečano otvaranje 5. Ilustrofesta   međunarodnog festivala najboljih ilustracija

Njihovi radovi biće predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi na svečanom otvaranju Ilustrofesta 7. jula na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište) u 20 časova. Tom prilikom biće organizovana i ceremonija proglašenja najboljih ilustratora, dodela nagrada i party u čast nagrađenih.

Besplatni sadržaji za vikend na Opštini Stari grad

Pozvani ste da ovog vikenda posetite Kalemegdan. Pored međunarodne izložbe najboljih ilustracija iz celog sveta, Ilustrofest tradicionalno organizuje i Art Bazar koji će ove godine trajati 7, 8, 9. i 14. jula od 18 do 22 časova. Zahvaljujući JP Beogradske pijace mladi ilustratori dobili su besplatan prostor za izlaganje svojih ilustracija i ilustrovanih predmeta (odeća, obuća, nakit, posuđe, torbe…) koje će posetioci moći da kupe direktno od autora i podrže lokalnu kreativnost.

Tokom vikenda (8. i 9. jula od 18 časova) na Kalemegdanu, biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustrovanja za decu koje drže mladi i talentovani umetnici. Deca će naučiti da ilustruju omiljene likove, naprave sami 3D igračke, biće organizovana i radionica ilustrovanja vezom za decu i roditelje.

Subota 8. jul od 18 časova radionica ilustrovanja za decu od 7 do 14 godina (Radionicu vodi ilustratorka Anđela Srejić)

Subota 8. jul od 19 časova – radionica veza (ilustrovanje na tekstilu tehnikom veza) za decu od 7 do 14 godina (Radionicu vodi master dizajna Cveta Šebez)

Nedelja 9. jul od 18 časova – radionica pravljenja 3D igračaka od kartona za decu od 3 do 8 godina (Radionicu vodi gost iz Rusije, Shamil Iakupov)

Nedelja 9. jul od 19 časova – radionica kaligrafskog pisma za decu od 7 do 14 godina (Radionicu vodi grafički dizajner Aleksandar Jovanović)

Ulaz je slobodan! Dobro došli!

Potrebno je da svoje dete prijavite na radionice na e-mail Festivala: info@ilustrofest.com.

Comments