Svaka od nas teži da ima besprekornu i sjajnu kožu. Međutim, za nas koji imamo osetljiv tip kože, čini se da je to često nemoguće, jer je teško izabrati prave i odgovarajuće proizvode koji joj neće naškoditi. Bezbroj puta se desilo da nam koža bude ekstremno iziritirana, jer smo očigledno izabrale pogrešan proizvod za negu iste. Isto tako, nije nam strano i to da ulažemo u veoma skupe proizvode, misleći da će nam takvi sigurno odgovarati (koliko njih samo nije, zar ne?), a onda proklinjemo sebe što nam ne odgovaraju i krećemo opet ispočetka u potragu za onim pravim. Definitivno je potrebno da budemo pametne i oprezne kada biramo proizvode za našu osetljivu kožu, jer je veoma bitno da se pobrinemo da ona bude zdrava i negovana na odgovarajući način. 

Birajte proizvode bez parfema i veštačkih mirisa

Mirisi u kozmetičkim proizvodima su toliko uobičajena pojava, da na momente ni ne pomislimo: da li i koliko mogu da štete našoj koži? Zapravo, mnogo puta kada izaberemo neki proizvod, kupimo ga, jer predivno miriše. To je pogrešno, jer parfemi i veštački mirisi mogu poprilično iritirati kožu, izazvati svrab ili onaj neprijatan osećaj kao da vam koža “gori”. Da biste to izbegle, birajte proizvode koji u svom sastavu nemaju dodatak parfema. Što je manje sastojaka koji daju miris proizvodu, posebno veštačkih, to je bolje za tvoju osetljivu kožu!

Nega područja oko očiju

Kako biste svoje okoloočno područje dobro hidrirale i održavale elastičnim, birajte kremu koja je namenjena za osetljivu kožu. Iako mislite da vam možda ne treba zasebno krema i za to područje, jer nanosite hidratantnu kremu namenjenu za celo lice, to nije dobra ideja za ovaj tip kože. Isto tako, kada birate ajlajner, koristite onaj u olovci umesto tečnog ili u gel varijanti. Zašto? Pa neretko takvi ajlajneri sadrže sastojke koji će štetiti koži, posebno u delu oko očiju.

Izbegavajte posebne sastojke koji iritiraju kožu

Kada birate bilo koji proizvod, nikada ne zaboravite da okrenete poleđinu i pogledate njegov sastav. Postoje određeni sastojci kao što su: retinol, alfa hidroksilna kiselina i alkohol koji su poznati kao sastojci koji iritiraju osetljivu kožu. Dakle, izbegavajte preparate koji sadrže neki od ovih sastojaka. Ili još bolje, napravite listu sastojaka za koje se ispostavilo da iritiraju vašu kožu i onda ćete tačno znati koje proizvode da promenite, a koje da izbacite iz vaše rutine za negu kože.

Izaberite pudere na bazi silikona

Puder obezbeđuje ujednačen ten naše kože od slabije do pune pokrivenosti i bez njega često ne izlazimo iz kuće. Svaki puder ima svoju formulaciju, a za osetljivu kožu ti je potreban onaj koji je na bazi silikona. Takav puder će biti nežan prema ovakvom tipu kože. Takođe, sklonite se dalje od vodootpornih proizvoda. Oni su mnogo “teži” na tvojoj koži i sredstvo za skidanje šminke takvih i sličnih vodootpornih proizvoda može da sadrži sastojke koji će joj smetati.

Comments