Živimo u vremenu kada se različitosti sve više prihvataju, kada se diskirminacija eliminiše postepeno ili bar nam se tako čini. Živimo u vremenu kada lepotu posmatramo na sasvim drugačiji način. Koliko god nam se nametali određeni obrasci, imamo mnogo onih primera koje nam poručuju da treba da prihvatimo svoje telo, svoju lepotu, svoje mane i nedostatke. Ne bi trebalo da težimo idealima, jer šta su ideali i ko ih je odredio?

U modelingu je slična situacija i verovatno nikada nećemo saznati kroz šta sve prolaze devojke koje su odlučile da žive ovakvim životom. Naravno da samo imali priliku da čujemo različite priče, kojima smo bili šokirani, međutim, mnoge modne agencije se trude da promene tu lošu sliku koju imamo o manekenkama i njihovim životima na pistama.

Indijska modna agencija rešila je da promeni standarde na koje smo svi navikli, jer lepota je ipak pojam koji nemoguće dokučiti i definisati. Lepota se zapravo ogleda u različitosti i da ne postoji različitost ne bi postojala ni lepota.

U borbu otkrivanja različitih vrsta lepote i prihvatanja sopstvenih karakteristika u svojoj zemlji  krenuli su indijska manekenka Smita Lasrado i stilista Nikhil Dudani. Oni su se upoznali pre 12 godina. Manekenka Smita je bila veoma tražena, jer je bila specifično lepa u drugim zemljama, ali ne i u Indiji. Naime, svi su u Indiji tražili samo devojke iz Istočne Evrope, dok su aposlutno po strani bile indijske manekenke. Kada postoji takav odnos u jednoj zemlji, šalje se poruka mladim devojkama da nisu lepe, da ne treba da se ističu i da su na neki način druga klasa. Sa druge strane, od Londona do Meksika svi su tražili specifična lica. Smita je želela da tako bude i u Indiji. 

Zato je i osnovana modna i kreativna agencija Feat prošle godine. U ovaj njihov projekat uključeno je 29 modela, ali i gotovo isto toliko umetnika, fotografa, stilista, dizajnera i frizera. Nikhil je usmeren na digitalni deo, dok Smita direktno radi sa modelima, pomaže im kada je govor tela u pitanju i držanje. Objašnja im koliko je važno da rade i da se trude, da treniraju i uče kako bi postigli uspehe. Ovi modeli nisu zanemareni, već se njima neko bavi.

Priznaju da njihovi počeci nisu bili laki i oni nisu bili primećeni. Naravno da je postojao taj gard i oni su to znali. Međutim, časopisi su im u tom trenutku pružili veliku podršku, a kasnije je njihove modele počela da angažuje i modna industrija. To je bio ogroman uspeh za njih, a njihovi modeli danas rade za brendove poput Calvin Klein, Zenga, OAMC, Uniqlo, H&M i Zara.

Comments